Bouwaanvraag voor vliegtuigkerkhof in Oostende

Aerocircular, de groene startup op de luchthaven van Oostende, diende zijn bouwaanvraag in en vroeg om een milieuvergunning om vliegtuigen te ontmantelen.

Trefwoorden: #Aerocircular, #aerospace, #Oostende, #recyclage, #recycling, #vliegtuig

Lees verder

Nieuws

( Foto: Aerocircular )

ENGINEERINGNET.BE - Het dossier werd opgesteld met MVC Architecten en het ingenieurs,-, advies- en ontwerpbureau Sweco Belgium in samenwerking met de WVI (West-Vlaamse Intercommunale).

Het dienstenbedrijf Aerocircular, dat opgericht werd in 2016, biedt vlooteigenaars end-of-life diensten aan voor hun vliegtuigen. Denk daarbij aan recyclage, het sluiten van de keten, maar ook aan het bieden van een waardevolle herbestemming en up-cycling.

Men gaat er op zoek naar ontbrekende documentatie, ontmantelt toestellen en hun motoren en treedt op als broker om de gerecupereerde onderdelen of materialen te valoriseren.

Maatwerk garandeert dat 99% van het toestel gerecycleerd wordt. De bedoeling is de restwaarde van de verschillende fracties zo hoog mogelijk te trekken. Zo weet men aluminiumlegeringen te scheiden, bijvoorbeeld.

Bovendien kan men herbruikbare onderdelen opslaan, het gepaste beheer en onderhoud bieden en stukken ook verzenden voor de klant. De technische staf en partners in de luchtvaartindustrie zijn EASA parts 145 (European Aviation Safety Agency) gecertificeerd.

Met het oog op ‘upcycling’ sloot Aerocircular vorig jaar een partnership af met het Franse kunst/ontwerpbureau AeroDesign, dat onderdelen van vliegtuigen integreert in meubels en kunstobjecten.

Ondertussen is Lufthansa Technik Brussels ‘preferred supplier’ van Aerocircular voor zijn ontmantelen van motoren.