VIB en DNAlytics ontwikkelen bloedtest voor screening dikkedarmkanker

VIB en DNAlytics gaan samen een datagedreven, effectieve en niet-invasieve screeningtest voor dikkedarmkanker zullen ontwikkelen: de ColonoKit.

Trefwoorden: #colonokit, #dikkedarmkanker, #DNAlytics, #kanker, #kankeronderzoek, #KU Leuven, #preventie, #VIB, #vroegtijdige opsporing

Lees verder

research

( Foto: By Blausen Medical Communications, Inc. - Donated via OTRS, CC BY 3.0 )

ENGINEERINGNET.BE - Dikkedarmkanker is de derde meest voorkomende vorm van kanker ter wereld, en de tweede dodelijkste kanker. De kans op genezing is groot als de kanker vroeg genoeg wordt opgespoord, maar dat is niet vanzelfsprekend.

Op basis van een onderzoeksprogramma van VIB, de KU Leuven en het UZ Leuven, en met de steun van de Stichting Fournier-Majoie zal DNAlytics de ColonoKit ontwikkelen. Deze oplossing moet het mogelijk maken om dikkedarmkanker in een vroeg stadium te ontdekken aan de hand van een eenvoudige bloedtest.

Er bestaan geen internationale richtlijnen voor de screening. Maar omdat vroegtijdige opsporing zo belangrijk is, zijn er wel een aantal nationale initiatieven om de bevolking te screenen. Zo worden Belgen tussen 50 en 74 jaar uitgenodigd om een iFOB-zelftest (immunochemische fecaal occult bloedtest) te doen, die bloed in de stoelgang opspoort.

Hoewel de iFOB-test de meest gebruikte is, zijn de diagnostische capaciteiten ervan niet optimaal: de test spoort slechts ongeveer twee derde van alle darmkankers op. En vooral: zo’n 90% van de resultaten zijn valspositief, wat betekent dat veel mensen zich onterecht zorgen maken.

DNAlytics zal ColonoKit nu ontwikkelen aan de hand van een onlinesoftwareplatform dat is afgeleid van hun RheumaKit die momenteel op de markt is voor artritispatiënten. Het platform is een aanvulling op de transcriptomische input van de test en ondersteunt machinaal leren. Zo kan de test steeds bijgestuurd worden op basis van een terugkerend feedbackpatroon.

De ColonoKit zal ontwikkeld worden op basis van het onderzoek van Massimiliano Mazzone (VIB-KU Leuven) en Hans Prenen (UZ Leuven).