514 robots en één cobot bij Audi in Vorst (+video)

Cobot Baby Geert (voor de buitenwereld ‘Walt’) lijmt versterkingselementen voor dakdragers van de Audi A1, twee keer acht uren per dag. Met 15% kwaliteitsverbetering en 20% lijmbesparing.

Trefwoorden: #AMS, #Audi, #Audi Brussel, #België, #ClaXon, #cobot, #imec, #Kuka, #Melexis Technologies, #MRK-Systeme, #robot, #Robovision, #SMIT, #SoftKinetic, #UHasselt, #VUB

Lees verder

Techniek

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Baby Geert (naar een van zijn operatoren) is een door MRK-Systeme - Mensch-Roboter Kommunikation - uit het Duitse Augsburg omgeturnde KR 5 SI Kuka-robot.

Hij is voorzien van een ‘koplamp’ -van een 2 pk ‘geit’, zo lijkt het wel. Gekleurde LED-lampen in de koplamp mimieken een gestyleerd gezicht, vragen met een pijl ‘links’ of ‘rechts’, projecteren een groen ‘OK’,…

Met ‘intuïtieve’ handgebaren geeft de operator aan wat hij van de cobot verwacht. De koplamp echoot de opdracht en bij een ‘duim omhoog’ van de operator ‘knikt’ het ding ter bevestiging en ‘antwoordt’ de machine met gesproken tekst. Vervolgens zwenkt de robotarm met lijmspuit naar de afgesproken tafel om er op de juiste plekken egale lijmwormen neer te zetten. De operator rolt de klare kar weg naar de volgende post waar de stukken op de autokooi gezet worden en hij schuift een nieuwe kar op zijn plek bij Baby Geert.

De cobot loopt nu al een half jaar in de productie. Aan de interactie tussen operator -mens- en cobot -robot- is twee jaar lang ‘ontwikkeld’ in het ClaXon-project, dat zich boog zowel over het technische als over het sociale luik in een 'living lab'-omgeving.

De cobot houdt de operator en zijn omgeving in de gaten met een batterij van verschillende sensoren: warmtesensoren, diepte- time-of-flight camera’s, aanraak- en nabijheidssensoren. Zelfs ‘gezichtsherkenning’ wordt ingeschakeld met ‘deep learning’ technologie die Robovision aanleverde. Adaptieve besturingssoftware verbeterde de accuraatheid van het toestel met 60%.

In het ‘living lab’ observeerden sociologen hoe operatoren aan de slag waren, spraken ze met hen over hun werk en verwachtingen en gingen ze experimenteren. Hoe kunnen mensen ‘creatief’ met cobots omgaan? Zo werd ook even een Baxter-cobot ingezet in ‘co-creatie’ proeven. Die experimenten toonden enerzijds aan dat operatoren niet echt gewoon zijn om ‘participatief’ te werken en zelf mee vorm te geven aan hun jobuitvoering. Anderzijds dat ze verkiezen samen te werken met cobots die toch wat menselijk trekjes hebben -niet té snel lopen, knikken, glimlachen,…

Mensen blijken wel bezorgd te zijn hun baan te verliezen aan de cobots. Tegelijk zijn de operatoren trots om als enigen in de fabriek ermee te mogen samenwerken. Anderzijds werken ze er al jaren naast robots en zijn ze wellicht minder bang voor deze technologie dan de doorsnee bevolking, verwachten de onderzoekers. Hier verloor alvast niemand zijn job. Wel is het productieproces hertekend en is het voor de operatoren ergonomischer werken.


ACHTERGROND
De Audi A1-lijn bouwt zo’n 560 wagens per dag. Elk heeft twee zijpanelen en op elk zijpaneel komen twee dakversterkers. Bij twee- en vierdeursmodellen verschillen die van vorm. Het is wat puzzelwerk maar de operatoren en Baby Geert klaren de klus sneller en beter dan voorheen. De lijm wordt aangebracht vooraleer de carrosserie in de ‘schilderij’ gedompeld en gelakt wordt. Bij die thermische processen zet de lijm uit. Het accurater neerzetten en doseren van de lijm voorkomt zichtbare fouten later in het proces. De cobot liep al zes maanden mee voor hij deze week plechtig aan de wereld geshowd werd.

ClaXon, dat eind 2016 afliep, was een imec.icon project, een vraaggedreven, coöperatief onderzoek waarin multidisciplinaire onderzoeksteams -wetenschappers én industriepartners én/of social-profitorganisaties- samen digitale oplossingen ontwikkelen die daarna deel uitmaken van het marktaanbod van de deelnemende partners. In dit project waren de projectpartners AMS, Audi Brussel, Melexis Technologies, Robovision en SoftKinetic. De Robotics and MultiBody Mechanics Research Group (VUB) was onderzoekspartner. De imec onderzoeksgroepen waren EDM (UHasselt) en SMIT (VUB).