UvA-spin-off Scyfer overgenomen door Qualcomm Technologies

Scyfer is gespecialiseerd in het ontwikkelen van hoogwaardige machine learning- en deep learning-technologie en het toepassen daarvan in de industrie, media en gezondheidszorg.

Trefwoorden: #algoritmes, #deep learning-technologie, #machine learning-technologie, #Qualcomm Technologies, #Scyfer, #spin-off

Lees verder

Techniek

( Foto: screen Vimeo - Scyfer )

ENGINEERINGNET.NL - Slimme algoritmes hebben gezorgd voor een doorbraak in het automatisch herkennen van patronen in afbeeldingen. Scyfer past deze algoritmes op tal van terreinen toe. Zo heeft het bedrijf bijvoorbeeld een kwaliteitsinspectie algoritme ontwikkeld voor Tata Steel om defecten in staalplaten te detecteren.

Het bedrijf richt zich zowel op machine en deep learning. Machine learning betreft het werken met computermodellen die zelflerende algoritmen uitvoeren. Deep learning-modellen zijn gebaseerd op de werking van neurale netwerken van het menselijk brein.

Scyfer is in 2013 opgericht door Max Welling (hoogleraar Machine Learning aan de UvA), Taco Cohen (promovendus aan het Instituut voor Informatica van de UvA), Tijmen Blankevoort (destijds masterstudent Kunstmatige intelligentie aan de UvA) en Jorgen Sandig (CEO Scyfer).

Begin 2016 trad ook Jan Willem Klerkx toe als aandeelhouder. Het team van Scyfer blijft gevestigd op het Science Park Amsterdam.

Inhoudelijk werken het Instituut voor Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Qualcomm Technologies sinds 2016 samen in het QUVA lab. Qualcomm Technologies is wereldwijd leider in next-generation mobiele technologieën.

In dit lab wordt onderzoek gedaan naar geavanceerde machine learning-technieken voor de verwerking van sensorische data, waaronder beeldherkenning op mobiele en ingebouwde systemen.

Scyfer is de tweede spin-off die wordt overgenomen door Qualcomm. In 2014 was er de overname van Euvision Technologie, leverancier van beeldclassificatie-software, ofwel zoekmachines voor digitaal beeldmateriaal. De basis voor de applicaties van Euvision werd eveneens gelegd in het onderzoek van het Instituut voor Informatica van de UvA.