UAntwerpen maakt nieuwe database voor klimaatverandering op bodemniveau

Wetenschappers uit 50 landen, inclusief België, gaan klimaatverandering meten in en vlak boven de bodem, in plaats van 1,5 tot 2 meter boven de grond te meten zoals normaal gebeurt.

Trefwoorden: #biodiversiteit, #database, #klimaatdata, #klimaatmodel, #klimaatmodel, #klimaatverandering, #meetlocatie, #meetlocaties, #metingen, #microklimaat, #monitoren, #SoilTemp, #UAntwerpen, #UGent, #weerstation

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Weerstations zijn erg handig om het dagelijkse weer en de regionale en wereldwijde veranderingen in het klimaat op aarde te monitoren.

Vanuit het perspectief van de natuur zijn die data echter ontoereikend, aldus een internationaal team van wetenschappers onder leiding van onderzoeker Jonas Lembrechts (UAntwerpen).

Wat nog erger is: de voorspelde opwarming die de natuur zelf zal ervaren zou ook wel eens sterk kunnen afwijken van wat klimaatmodellen voorspellen.

Het probleem is eenvoudig, aldus Lembrechts. “Weerstations meten de temperatuur op 1,5 à 2 meter boven de grond, in goed geventileerde kamertjes, boven een netjes gemaaid gazon."

"De meeste dieren en planten brengen echter een groot deel van hun leven dicht bij de grond door, waar temperaturen enkele tot zelfs tientallen graden kunnen verschillen van temperaturen die weerstations registreren. Dit zogenaamde ‘microklimaat’ voel je zelf ook als je op een zomerse dag je hand op het hete strandzand legt, of op een koel bedje van mos in het bos.”

Die grote verschillen die we op het strand en in het bos voelen, leiden over de jaren heen tot een klimaat dat gemiddeld meerdere graden warmer of kouder is dan wat het weerstation aangeeft. Dat kan de effecten van de klimaatverandering bufferen of juist versterken. Die verschillen zijn sowieso cruciaal om de natuur te begrijpen, maar door de klimaatverandering worden ze doorslaggevend.

Een andere studie, uitgevoerd door onder meer wetenschappers van UGent, rapporteert bijvoorbeeld dat het klimaat op bosbodems in bossen met veel houtkap in de laatste decennia sneller is opgewarmd dan gemiddeld, met grote gevolgen voor de toekomst van de biodiversiteit in het bos.

Onderzoekers van over de hele wereld – Lembrechts bracht ondertussen al wetenschappers uit meer dan 50 landen bij elkaar – slaan de handen nu in elkaar om klimaatdata te verkrijgen waar ook de biodiversiteitscrisis mee is aan te pakken.

Zij richtten SoilTemp op: een database van klimaatdata die extra factoren in kaart brengt. Er zijn wereldwijd al bijna tienduizend meetlocaties bij elkaar.

Door overal ter wereld de temperatuur te meten dicht bij de natuur, krijgen de onderzoekers zicht op hoe sterk dat microklimaat kan afwijken van de metingen in het weerstation.