UZ Gent verwarmt met restwarmte van Ivago

Het huidige contract dat Ivago en het UZ Gent afsloten, loopt bijna ten einde, maar beide partijen hebben de overeenkomst nu voor nog eens 10 jaar verlengd zodat het ziekenhuis op herwonnen energie kan blijven draaien.

Trefwoorden: #CO2, #Ivago, #restwarmte, #UZ Gent

Lees verder

Techniek

( Foto: UZ Gent )

ENGINEERINGNET.BE - Al sinds 2007 levert Ivago warmte aan de UZ Gent. Dat gebeurt via een ondergrondse stoomleiding. Die vertrekt in de afvalenergiecentrale van Ivago in de Proeftuinstraat en komt uit in de stookcentrale van het ziekenhuis. De ziekenhuisverwarming draait al zeker tot 2032 op herwonnen energie.

Bart De Keulenaere van Ivago: ‘Het gaat om warmte die vrijkomt bij het verbrandingsproces van het huishoudelijk restafval in onze afvalenergiecentrale. Met onze hoogtechnologische installaties kunnen we de meeste warmte recupereren en omzetten in stoom. Een deel van die stoom gaat via de leiding naar het UZ Gent. Daar hebben we warmtewisselaars opgesteld die de stoom weer in warmte voor het ziekenhuis omzetten.’

UZ Gent gebruikt de restwarmte voor de verwarming van de ziekenhuisgebouwen en het sanitair water, waardoor elk jaar een uitstoot van liefst 8.800 ton CO2 vermeden wordt.