Orsi Academy breidt trainingscentrum uit voor beeldgestuurde robotchirurgie

Met de ondersteuning van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling investeerde Orsi Academy in medische beeldvormingstechnologie van Siemens Healthineers.

Trefwoorden: #operatie, #opleiding, #robot, #Siemens

Lees verder

Opleiding

( Foto: Orsi Academy )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds de oprichting in 2010 is de Orsi Academy in Melle uitgegroeid tot een wereldwijd gerenommeerd expertisecentrum rond robotchirurgie.

Het centrum faciliteert ter plaatse opleidingen voor en door bedrijven zodat clinici robots optimaal kunnen inzetten tijdens ingrepen. Om dat trainingsaanbod verder uit te breiden, investeerde het nu in een volledig nieuwe cluster van Siemens Healthineers, gespecialiseerd in medische beeldvorming.

“Tot voor kort lag onze focus op robotchirurgie, en dan vooral op het trainen van clinici actief in de urologie”, aldus Professor Alexandre Mottrie van Orsi Academy.

“Met de uitbreiding van ons trainingscentrum koppelen we het potentieel van robotchirurgie aan de kracht van medische beeldvorming, en openen we de deuren ook voor andere klinische disciplines, zoals interventionele radiologie, cardiologie, vasculaire chirurgie en orthopedie."

Siemens Healthineers plaatste in Orsi Academy onder meer een katheterisatielab en vasculaire robot, bedoeld voor minimaal invasieve ingrepen zoals het plaatsen van stents in het hart, en voor verschillende neurotoepassingen.

Ook leverde het verschillende mobiele C-bogen, ontwikkeld voor 3D-beeldvorming met behulp van röntgenstralen, die vaak bij orthopedische ingrepen gebruikt worden.

“Deze technologie zorgt ervoor dat de arts ziet wat er in het lichaam gebeurt tijdens de ingreep”, vertelt Dokus Mertens van Siemens Healthineers. “Zo kan hij of zij preciezer werken en meteen het succes van de ingreep beoordelen.”

Alexandre Mottrie van Orsi Academy: “De robot verbetert de precisie van de handen van de chirurg, terwijl de beeldvorming de ogen verbetert. Door de robot te koppelen aan de ogen van de beeldvorming kunnen we in de toekomst procedures op revolutionaire manier automatiseren met behulp van AI. De arts wordt dan tijdens de procedure geholpen door een automatische piloot. met als doel veiliger, preciezer en kosten-efficiënter de beste zorg te leveren aan de patiënt."

Daarnaast ijvert Siemens Healthineers voor een grotere impact van medische beeldvorming in de klinische praktijk. Dat vertaalt zich in een nieuwe applicatie die chirurgen bijstaat tijdens ingrepen met behulp van augmented reality en waarmee ook getraind zal worden in Orsi Academy.

“Vroeger werd bij medische beeldvorming alles bekeken in snedes of coupes van het lichaam. Dankzij 3D-beeldvorming kan nu een meer fotorealistisch beeld gemaakt worden van de botstructuur of het vaatstelsel", stelt Mertens.

"Onze Cinematic Anatomy laat toe om die beelden met augmented reality en een bril op de patiënt te projecteren. De chirurg ziet dan het gescande volume en kan dit beeld manipuleren om de anatomie beter te doorgronden."

"De toepassing wordt nog niet veel ingezet in de praktijk maar is wel toegankelijk voor clinici in Orsi Academy. Op die manier helpen we het trainingscentrum om zich te profileren als testhub voor innovatie en nieuwe technologieën."

De investering in de technologie en apparatuur werd voor een deel gesubsidieerd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.