Flanders Make actief betrokken bij onderzoek op vlak van batterijtechnologieën

Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe batterijtechnologieën verder te verbeteren, aangezien Battery Energy Storage Systems (BESS) van cruciaal belang zijn voor een schone energietransitie naar een koolstofneutrale wereldeconomie.

Trefwoorden: #batterij, #elektrisch, #energie, #Flanders Make, #onderzoek, #opslag

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flanders Make )

ENGINEERINGNET.BE - Van de verschillende soorten BESS is de lithium-ionbatterijtechnologie het meest gebruikte type oplaadbaar energieopslagsysteem.

Sinds de eerste commercialisering van de Li-ion-batterij in 1991 heeft deze technologie snel ingang gevonden bij de consumenten dankzij een aantal interessante kenmerken in vergelijking met andere oplaadbare batterijen, zoals een hoge energie- en vermogensdichtheid, een lange levensduur en meer flexibiliteit bij het laden en ontladen dan vergelijkbare batterijchemicaliën.

Tegenwoordig zijn Li-ion batterijen overal te vinden, van kleine batterijen in draagbare elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons, laptops en tablets, tot zeer grote batterijen in auto's, huizen of zelfs industriële opslagsystemen.

Grootschalige batterijopslag wordt steeds meer gebruikt in industriële toepassingen. Ze bewijzen hun waarde in drie hoofdcategorieën, waarin Flanders Make al onderzoeken heeft lopen:

  1. Elektrisch rijden is in opkomst en de batterij als kernonderdeel van de geëlektrificeerde aandrijving stelt ons in staat af te stappen van CO2-uitstotende fossiele brandstoffen. Diezelfde trend doet zich nu voor in het grootschalige wegvervoer, maar ook in de zee- en luchtvaartsector.
  2. Energieopslagsystemen met batterijen worden een sleutelelement in de overgang van de elektriciteitsopwekking uit fossiele energiebronnen zoals steenkool en gas naar hernieuwbare bronnen zoals zon en wind. Aangezien hernieuwbare energiebronnen weersafhankelijk en onregelmatig zijn, kunnen BESS deze energie effectief opslaan voor later gebruik om vraag en aanbod met elkaar in evenwicht te brengen en betrouwbare en stabiele stroom te leveren.
  3. Energie-efficiëntie is een kernelement van Industrie 4.0. Net als de bovengenoemde elektrische voertuigen worden vorkheftrucks, kranen, robots, drones en terreinmachines steeds vaker geëlektrificeerd om de koolstofvoetafdruk verder te verkleinen. Bovendien spelen batterijen een centrale rol in Industrie 4.0 en IIoT, waar alles met elkaar verbonden zal zijn.

Klik hier en lees meer over deze projecten.