Spin-off BIO INX produceert organen met 3D-printers

BIO INX is een nieuwe, revolutionaire spin-off van de UGent en de VUB en zet in op het ontwikkelen van bio-inkten om organen of menselijke 'wisselstukken' te produceren met behulp van 3D-printers.

Trefwoorden: #3D, #bio-inkt, #biotech, #printen, #spin-off, #UGent, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - BIO INX richt zich op de voortdurende vooruitgang van de geneeskunde, in het bijzonder het tijdperk van Healthcare 4.0.

Hierbij worden geavanceerde technologieën zoals artificiële intelligentie, data-analyse en 3D-printing gecombineerd om gezondheidszorg te verbeteren en efficiënter te maken.

“Onze missie is om ons stukje van de 3D-bioprinting puzzel te leggen via de ontwikkeling van bio-inkten, materialen om organen te printen met eigen cellen”, zegt CEO dr. Jasper Van Hoorick. “Wij focussen ons op de ontwikkeling van materialen voor verschillende printtechnologieën, met een specifieke focus op licht (i.c. laser) gebaseerde hoge resolutie technologieën.”

Polymer Chemistry and Biomaterials Group (PBM) is een UGent-onderzoeksgroep met een lange traditie in ontwikkeling van nieuwe polymeer-gebaseerde biomaterialen, oftewel speciaal ontworpen materialen die gebruikt worden om beschadigd weefsel in het menselijk lichaam te herstellen of te vervangen. B-PHOT Brussels Photonics is een VUB-onderzoeksgroep die werkt rond fotonica, ofwel onderzoek naar licht.

 Sandra Van Vlierberghe, professor aan UGent en medeoprichter van BIO INX: "We streven maximaal naar klinische translatie van onze biomaterialen dankzij onze interdisciplinaire samenwerkingen met celbiologen en chirurgen. De commercialisatie van bio-inkten is de perfecte tussenstap om dit in de toekomst te realiseren.”

Op de foto het team van de spin-off: Agnes Dobos, Jasper Van Hoorick, Coralie Gréant, Aysu Arslan, ​ en Simin Salehi.