Joint European Torus test nieuwe oplossingen voor toekomstige fusiecentrales

EUROfusion rondde de laatste experimentele deuterium-tritiumcampagne (DTE3) succesvol af op de Joint European Torus-fusiemachine (JET). De experimenten onderzochten fusieprocessen en regeltechnieken ter voorbereiding op toekomstige kernfusiecentrales.

Trefwoorden: #brandstof, #centrale, #CERN, #experiment, #fusie, #kern

Lees verder

research

( Foto: UKAEA courtesy of EUROfusion )

ENGINEERINGNET.BE - De experimentele campagne bij JET werd uitgevoerd door meer dan 300 wetenschappers uit heel Europa.

Die namen aan EUROfusion deel, samen met technische en wetenschappelijke medewerkers van de United Kingdom Atomic Energy Authority (UKAEA).

Dit is de enige bestaande faciliteit in zijn soort die kan werken met de hoogwaardige deuterium-tritium brandstofmix die in toekomstige fusiecentrales zal worden gebruikt.

Terwijl de meeste fusie-experimenten alleen brandstoffen als waterstof of deuterium gebruiken, is het testen met deze deuterium-tritium mix essentieel om de omstandigheden van een echte fusiecentrale zo dicht mogelijk te benaderen.

In de experimenten zijn fusiereacties in deuterium-tritium geoptimaliseerd en technieken ontwikkeld om brandstofretentie, warmteafvoer en materiaalevolutie te beheren.

Dit heeft cruciale inzichten opgeleverd voor het ontwerp en de werking van toekomstige reactoren, zoals het internationale ITER-experiment en de DEMO demonstratiefusiecentrale.

Deze experimenten voorzien wetenschappers van nieuwe informatie die gebruikt kan worden om natuurkundige modellen te valideren op een grotere schaal met een hoogwaardige brandstofmix.

Verder is in deze campagne grote vooruitgang geboekt in het beheer van de brandstofcomponent tritium, door baanbrekend werk te verrichten op het gebied van nieuwe bewakings- en reinigingstechnologieën.

Ook is de kennis verbeterd over de impact die hoogenergetische neutronen (die voortkomen uit fusiereacties) hebben op de koelsystemen en elektronica, dit laatste in samenwerking met CERN.

Eén van de grote uitdagingen die nog moet worden opgelost voor een grote reactor is het gecontroleerd verminderen van de warmtestroom in het uitlaatgedeelte van de reactor.

Tijdens deze JET-campagne hebben wetenschappers van DIFFER, het Dutch Institute for Fundamental Energy Research uitgebreid samengewerkt met Europese teams om operationele scenario's te ontwikkelen.

Het DIFFER-team richtte zich vooral op het ontwikkelen van snelle algoritmes die er voor zorgen dat de warmtelast op de wand niet te hoog wordt.

Daarnaast liet het team zien hoe de deuterium-tritium brandstofmix te regelen is. Dit deden zij door tritiumgas en bevroren pellets (ijskoude balletjes) deuterium te injecteren.