EU-onderzoek naar nieuw type semi-autonoom oorlogsschip

Vorige maand ging het Euroguard-project van start in het Estse Tallinn. De komende vier jaar besteedt het Europese Defensiefonds (EDF) zo’n 65 miljoen euro om een middelgroot semi-autonoom schip te ontwikkelen dat verschillende kustoperaties aankan.

Trefwoorden: #autonoom, #boot, #Europees, #militair, #project

Lees verder

Techniek

( Foto: © Baltic Workboats )

ENGINEERINGNET.BE - De tien deelnemende landen leggen daar nog eens 30 miljoen euro bovenop.

Ook twee Belgische bedrijven (dotOcean en Naval Group Belgium) en zes Nederlandse bedrijven en instellingen maken deel uit van het consortium dat een demonstratorschip zal bouwen met innovatieve EU-technologieën dat het schip in verschillende modulaire missiemodules kan meevoeren voor meerdere kustoperaties. Innovatie in autonoom navigeren, het detecteren van dreigingen, duurzaam aandrijfsysteem,…

Het Euroguard-project (European Goal based Multi mission Autonomous naval Reference platform Development) moet de haalbaarheid helpen onderzoeken van middelgrote semi-autonome schepen die zelfstandig of als onderdeel van een vloot kunnen opereren.

Euroguard, gerelateerd aan het PESCO-project - het EU vlaggenschipinitiatief voor defensie, voor een middelgroot semi-autonoom oppervlaktevaartuig (M-SASV), moet de EU-landen aan goed gecoördineerde marinevloten en geavanceerde platform- en wapensysteemtechnologieën helpen.

De Estse scheepsbouwer Baltic Workboats coördineert het vier jaar durende project waaraan 23 bedrijven uit 10 EU-landen (België, Denemarken, Estland, Frankrijk, Italië, Polen, Nederland, Noorwegen, Spanje en Zweden) deelnemen.

Baltic Workboats zal ook het schip bouwen in zijn state-of-the-art 6,200 m² scheepswerf op het Saaremaa-eiland in de Baltische zee. Het heeft een gepatenteerd boegontwerp dat schepen in golven 40% minder verticale acceleratie bezorgt en tegelijk leidt tot 30% minder brandstofverbruik.

De Nederlandse deelnemers: Aircraft Development and Systems Engineering (ADSE), Damen Schelde Naval Shipbuilding, Nederlandse Organisatie voor toegepast- natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), RHEA System, Stichting Maritiem Research Instituut Nederland en Technische Universiteit Delft.

Het prototype is wellicht klaar en getest tegen eind 2027.

ACHTERGROND
In de zomer 2023 besliste de EU om 193 miljoen euro te besteden aan zes O&O projecten voor marinetoepassingen in het 2022 werkprogramma van het Europese Defensiefonds (EDF). Die zes, waaronder Euroguard, maken deel uit van een groter pakket van 832 miljoen euro voor 41 gemeenschappelijke O&O-defensieprojecten.

E-NACSOS (European Naval Collaborative Surveillance Operational Standard) zal nieuwe protocols ontwikkelen, interfaces en architectuur om nieuwe en asymmetrische dreigingen op vlak van anti-lucht-oorlogsvoering/lucht- en raketverdediging. Belgische deelname: Naval Group Belgium

SWAT-SHOAL (SWArm and Teaming operation of manned & unmanned underwater vehicle SHOAL) gaat om het doen samenwerken van bemande en onbemande marine assets in missies tegen bewegende onderwaterdreigingen. Het gaat o.a. om zwermtechnologieën. Belgische deelname: Naval Group Belgium, Shipyards and Maritime Equipment Association of Europe.

SCUALE (Sustainable Components for Underwater Acoustics using Lead-free materials in Europe) wil innovatieve loodvrije materialen en componenten ontwikkelen en produceren om bestaande PZT (Lead Zirconate Titanate) keramiek voor onderwater akoestische toepassingen te vervangen. Het gaat er om een Europese bevoorradingsketen op te zetten voor loodvrije piëzo-elektrisch materialen die geschikt zijn voor akoestische militaire toepassingen onderwater. Belgische deelname: Innovation In Research and Engineering Solutions (IRES).

THEMA (TecHnology for ElectroMagnetic Artillery) wil op 4 jaar tijd een prototype ontwikkelen van een (magnetische) railgun die ingezet kan worden om raketten te onderscheppen te land en ter zee. Belgische deelname: von Karman Institute for Fluid Dynamics

PASITHEA ontwikkelt hybride of multi-technologie autonome onbemande systemen die kunnen vliegen, die ter plaatse in de lucht en/of onder water kunnen blijven hangen, die kunnen zeilen en meermaals in en uit het water kunnen schuiven.