• 06/07/2012

Energiebesparing inzichtelijk met simulatieprogramma

Simulatieprogramma van het Nederlandse TNO geeft integraal overzicht van energiehuishouding aan boord van schip en toont waar besparing te realiseren is.

Trefwoorden: #Energiebesparing, #energiehuishouding, #schip, #simulatieprogramma, #TNO

Lees verder

Nieuws

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET -- Het ontwerpen van energiesystemen aan boord van een schip is een lastige en tijdrovende klus: je hebt te maken met een veelvoud aan verschillende componenten zoals motoren, schroeven, generatoren en converters en hun individuele specificaties zoals afmetingen, vermogen, verbruik en emissies.

Ruim tien jaar geleden kreeg TNO van de Koninklijke Nederlandse Marine de vraag om een systeem te ontwerpen waarin verschillende scheepsontwerpen overzichtelijk gepresenteerd kunnen worden, en zo eenvoudig met elkaar te vergelijken zijn.

Hierdoor ontstond de eerste versie van het Geïntegreerde Energie Systemen (GES)-programma. In de onderliggende database zijn technische details van de componenten verwerkt. Het programma kan verschillende energieverbruikende componenten in hun samenhang grafisch weergeven. Daardoor kan de gebruiker makkelijk componenten aan elkaar koppelen, groeperen, kopiëren, verplaatsen, et cetera.

Bijzonder is ook dat het programma met halve pijlen laat zien waar de energie naartoe stroomt. Door het energiesysteem op deze manier te presenteren is de informatie minder abstract en kan de gebruiker snel relaties blootleggen.

Met het GES-programma is bovendien helder te zien waar nog energiebesparing te behalen valt.

Door de generieke opzet van GES is het voor vele scheepstypen en toepassingen in te zetten, bijvoorbeeld in de visserij. Een uitdagende situatie, omdat de condities van een varend schip weer heel anders zijn dan wanneer het schip de netten uit heeft. Een schip is eigenlijk een drijvende stad, waarin verschillende apparaten en vakgebieden samenkomen. Daarom kan GES ook voor de gebouwde omgeving ingezet worden om energiesystemen in gebouwen in kaart te brengen.


(KV)