• 23/01/2013
  • |     BB

Industriële dienstenchecks: 'druppel op een hete plaat'

De werkgeversorganisaties Voka en Unizo vinden industriële dienstenchecks géén goed idee. 'Niet structureel' en 'een druppel op een hete plaat' is de teneur. <br>

Trefwoorden: #dienstencheck, #unizo, #vandelanootte, #voka

Lees verder

HR

( Foto: FDP )

ENGINEERINGNET.BE -- Unizo en Voka zijn alles behalve overtuigd van het voorstel dat vicepremier en minister van Economische Zaken Johan Vandelanotte gisteren (22 januari 2013) lanceerde.

Tijdens een bezoek aan het West-Vlaamse vleesverwerkend bedrijf Westvlees opperde Vandelanotte (s.pa) het idee om een nieuw systeem van dienstencheques voor industriële jobs in het leven te roepen om, naar analogie van de huidige dienstenchecks, de loonlasten voor industriebedrijven te verlagen. Bij Westvlees liggen de loonlasten volgens de directie driemaal hoger dan bij Duitse concurrenten en dat 'is niet houdbaar'.

In een reactie op zijn website stelt Voka het positief te vinden dat de minister de problematiek van hoge loonlasten erkent, maar niet akkoord te gaan met de voorgestelde oplossing.

“De suggestie van de minister om een nieuw systeem van dienstencheques op maat van de industrie te ontwikkelen, is een schijnoplossing”, zegt Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Ze zal het probleem van de hoge loonlasten niet oplossen. Het gaat hooguit om enkele druppels op een hete plaat.”

"Het is niet met een systeem van dienstencheques dat we de concurrentiekracht van onze ondernemingen zullen verbeteren. Daar zijn structurele maatregelen voor nodig, die ervoor zorgen dat de lasten op arbeid dalen."

Ook Unizo is niet overtuigd. "Ondernemers hebben vooral nood aan directe en structurele maatregelen voor de loonlastverlaging.” De ondernemersorganisatie wil naar eigen zeggen elk voorstel in dat kader in een open overleg bespreken, maar benadrukt dat nieuwe initiatieven vooral geen extra administratieve rompslomp mogen teweeg brengen'.

Unizo betwijfelt overigens ook of Europa het voorstel van dienstencheques zal aanvaarden omdat Europa staatssteun in principe niet toelaat: 'De Maribel-operaties van de jaren '80 en '90 hebben geleerd dat op dat vlak geen enkel risico mag genomen worden'.