• 14/02/2013

Vlaamse CMOSIS ontwerpt beeldsensor voor nieuwe Leica M camera

‹Dit is Belgisch›. In maart stormt de nieuwste digitale Leica M camera de markt op, met aan boord een beeldsensor die door CMOSIS uit Berchem exclusief voor het Duitse Leica Camera is ontwikkeld .

Trefwoorden: #Belgium, #CMOS, #CMOSIS, #image sensor, #Leica

Lees verder

Techniek

( Foto: CMOSIS )

ENGINEERINGNET - De Leica MAX 24MP CMOS sensor, die CMOSIS ontwikkelde, is een eerste product in een strategische samenwerking met het prestigieuze cameramerk. De sensor krijgt 24 megapixels mee op een actief gebied van 36 mm bij 24 mm, het zogenaamde ‘full frame’ of 35 mm formaat. Op de keramische IC verpakking na werd het een puur Europees product, voor een Europese klant. Naar verluidt is dat op zich al een première.

De chip telt 6.000 keer 4.000 pixels. Elk staat op een raster van nauwelijks 6 x 6 vierkante micrometer en dat over het hele actieve gebied. Deze chip wordt gebouwd bij STMicroelectronics (STM) in het Franse Grenoble. STM gebruikt daarbij 300 mm wafers en zijn IMG175 CIS-technologie.

De sensor heeft een rollende elektronische sluiter met digitaal gecorreleerde dubbele sampling die zorgt voor minder ‘ruis’. Dank zij de bijzondere microlenzen bovenop elke pixel kan de Leica M niet alleen overweg met de geroemde lenzen van de M-reeks maar kunnen ook de grotere R-lenzen op de camera.

CMOSIS, met zetel in Berchem, ontwikkelt off-the-shelf sensoren voor de open markt maar ook klantspecifieke beeldsensoren voor industriële en professionele markten en toepassingen in machinevisie, high-end DSC markten, wetenschappelijke en medische toepassingen, automatische dataregistratie, ruimtevaart,...

Sinds augustus is Johan Nijs er Director Engineering & Manufacturing. Nijs zette in 2001 Photovoltech op. Deze spin-off van Imec bouwde in Tienen betere PV-panelen maar moest vorige zomer de deuren sluiten onder druk van de sterk gedaalde marktprijzen.


(LDS)