• 23/04/2013
  • |     BB

Eén omgevingsvergunning voor wie bouwt of verkavelt

Voor bouwwerken en verkavelingen in Vlaanderen komt er één unieke omgevingsvergunning. Die vervangt de huidige milieu- en stedenbouwkundige vergunningen. Dat meldt de Vlaamse regering.

Trefwoorden: #bouwvergunning, #milieuvergunning, #omgevingsvergunning, #Omgevingsvergunningsdecreet

Lees verder

Nieuws

( Foto: Open Wervendag, werf Frijthout-Willemen )

ENGINEERINGNET.BE – Bedrijven en aannemers die een vergunningsplichtig project willen realiseren, zullen de nodige vergunningen in de toekomst heel wat sneller en met minder administratieve kosten in de bus krijgen dan vroeger het geval was.

Dat is alvast de bedoeling van het nieuwe Omgevingsvergunningsdecreet, dat de Vlaamse regering voor een eerste maal principieel heeft goedgekeurd.

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters: “De Omgevingsvergunning zorgt voor een gevoelige daling van de administratieve lasten. Er komt slechts één aanvraag, één procedure met één onderzoek, die leidt tot één beslissing van één bestuursniveau."

"De overheid spreekt in de toekomst dus met één stem spreken over de toelating van zowel de milieu- als de stedenbouwkundige aspecten van een project. Dat vermijdt het risico op tegenstrijdige beslissingen en verhoogt de rechtszekerheid.”

Bovendien zal de nieuwe vergunning in principe voor onbepaalde tijd gelden. Tot nog toe werd bijvoorbeeld de milieuvergunning voor maximaal 20 jaar toegekend. De kostprijs van een vergunningsaanvraag voor de exploitatie van een modale ingedeelde inrichting bedraagt nu al gauw 4.000 euro. Bij een permanente vergunning vervallen deze kosten.

Bovendien hoeft de exploitant bij een Omgevingsvergunning van onbepaalde duur voor zijn bedrijfsinvesteringen niet systematisch rekening te houden met de eindigheid van zijn vergunning.

Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor zonevreemde bedrijven met het oog op herlokalisatie of vergunningen waarvan het voorwerp op zich eindig is van aard: ontginningen, grondwaterwinningen,….

Er zullen twee procedures ingevoerd worden: (1) de gewone procedure, waarin een openbaar onderzoek gevoerd wordt, met een beslissingstermijn van 105 dagen; (2) de vereenvoudigde procedure met een beslissingstermijn van 60 dagen.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “De ondernemerswereld pleit al jaren voor vlottere en snelle procedures die enerzijds de administratieve lasten tot een minimum herleiden en anderzijds bijdragen tot een meer rechtszekere en betere besluitvorming. Snelle, eenvoudige en rechtszekere vergunningsprocedures zijn een noodzaak voor ondernemingen die in Vlaanderen willen investeren. Ook projecten van burgers en overheden hadden nood aan gelijkaardige procedurewinsten.”

'Uit een vergelijking met Nederland, Frankrijk, Engeland en Wales, blijkt alvast dat Vlaanderen zijn 'time-to-permit' - de periode tussen het indienen van de aanvraag en de uiteindelijke beslissing - met dit decreet aanzienlijk zou verkorten', maakt de Vlaamse regering zich sterk.


VOOR GROTE PROJECTEN
Sinds de invoering van het VLAREM (1991) bestaan er voor grote projecten milieuvergunningscommissies. Die blijven bestaan: het decreet wil dit bestendigen door complexe en omvangrijke projecten via provinciale en gewestelijke omgevingsvergunningscommissies te laten adviseren.
In een aantal complexere gevallen die de Vlaamse Regering bepaalt, wordt een omgevingsvergunningscommissie samengeroepen met vertegenwoordigers van alle betrokken gewestelijke, provinciale en gemeentelijke overheden. Deze commissies zullen één geïntegreerd advies verlenen aan de bevoegde vergunningverlener.


TIP VOOR TRIP
Open Wervendag op 28 april 2013
Interessante stopplaatsen tijdens Open Wervendag 2013