• 18/06/2013

Centrum voor medische innovatie van start

Het biomedisch onderzoek in Vlaanderen krijgt er met het Centrum voor Medische Innovatie (CMI) een belangrijke partner bij.

Trefwoorden: #biobank, #bloedbank, #Centrum voor Medische Innovatie, #Ingrid Lieten

Lees verder

Nieuws

( Foto: Ingrid Lieten )

ENGINEERINGNET.BE -- Op vraag van Ingrid Lieten ontwikkelt het recent opgerichte CMI een Vlaamse biobank, waarin een ruim aanbod aan goed gediagnosticeerde stalen bloed en weefsel verzameld en aangeboden wordt door samenwerkingen tussen universiteiten, universitaire ziekenhuizen, bedrijven en andere kennisinstellingen.

De komst van deze biobank is cruciaal voor de toekomst van het biomedisch onderzoek in Vlaanderen.

Dat de Vlaamse onderzoekers reeds vanaf eind 2014 beroep kunnen doen op meer dan 30.000 stalen, is een belangrijke meerwaarde voor het biomedisch onderzoek. De samenwerking die CMI opzet, reikt bovendien verder dan Vlaanderen.

CMI zal ook op Belgisch niveau samenwerken, onder andere met de Kankerbank. Ook internationale samenwerkingen staan op de agenda.

Zo wil CMI de basis leggen voor internationale kennisuitwisseling, maar ook voor de uitwisseling van stalen, waardoor het aantal beschikbare stalen binnen de biobank verder wordt vergroot.

Dergelijke internationaal georiënteerde aanpak is een vereiste om biomedisch onderzoek in Vlaanderen te houden en naar Vlaanderen aan te trekken.

De biobank zal aanvankelijk focussen op vijf domeinen. De eerste focus ligt op de cardiovasculaire ziekten.

Hart- en vaatziekten zijn nog steeds de grootste doodsoorzaak in westerse landen. Ze maken vooral slachtoffers bij mensen boven 65 jaar. Maar het is ook bij mensen vanaf 45 jaar een groter wordende doodsoorzaak.

Dit onderdeel van de biobank speelt onder meer in op preventie en innovatieve behandelingen bij mensen die een groter risico lopen, of waarbij in een vroeg stadium cardiovasculaire afwijkingen vastgesteld worden.

Een tweede focus zijn virale infectieziekten zoals hepatitis C. 180 miljoen mensen zijn wereldwijd besmet met hepatitis C. Er is echter nog geen vaccin beschikbaar. De biobank zal onder meer bijdragen tot nieuwe antivirale strategieën.

De andere drie focussen zijn diabetes, ontstekingsziekten aan de darm zoals de ziekte van Crohn, en reumatoïde artritis.

De uniforme biobank zal veel maatschappelijk relevant onderzoek mee mogelijk maken. De focus van innovatief biomedisch onderzoek ligt op preventie en meer effectieve behandelingen.


(GL)