• 22/07/2013

Synthetische kristallen slaan 360 terabyte aan informatie op

Onderzoekers van de Britse Universiteit van Southampton ontwikkelen kristallen met een vijfdimensionale opslagmethode waarmee informatie voor altijd is te bewaren.

Trefwoorden: #laser, #Southampton, #superman memory crystal, #voxel

Lees verder

research

( Foto: Universiteit van Southampton )

ENGINEERINGNET Via een speciale laser die korte pulsen van licht uitzendt, kan informatie voor altijd op het kristal worden opgeslagen. De kristallen zijn bestand tegen temperaturen tot 1000 graden Celsius, aldus onderzoeksleider Jingyu Zhang. Een deel van het onderzoek is in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven verricht.

De laser schrijft een ‘voxel’ in het glas, dat opgebouwd is uit ultradunne laagjes van nauwelijks een paar tientallen nanometers dik. Voxel is een samentrekking van ‘volumetric pixel’: een driedimensionaal pixel. De voxel polariseert het licht dat het glas passeert als een kleine draaikolk. De codering van de informatie is daardoor vijf dimensionaal.

Informatie kan geschreven, gewist en gewijzigd worden met behulp van een laser. Data is af te lezen met een optische microscoop en polarisator, gelijk aan die van Polaroid zonnebrillen.

Deze innovatie kan belangrijk zijn voor bedrijven of overheidsorganisaties met grote archieven, zoals musea. Het is nu nog nodig om deze archieven elke vijf tot tien jaar over te zetten op nieuwe harde schijven omdat dit type geheugen een relatief korte levensuur heeft.

Het kristal heeft de bijnaam 'superman memory crystal' gekregen.'


(LH)