• 30/07/2013

Technologiebedrijven niet tevreden met stagnerende inflatie

Inflatie blijft schommelen rond 1,5 procent, zo blijkt uit vandaag gecommuniceerde cijfers van de FOD Economie. Géén goede zaak, menen technologiebedrijven bij monde van hun federatie Agoria.

Trefwoorden: #agoria, #fod economie, #inflatie, #paul soete, #soete

Lees verder

Nieuws

( Foto: FDP )

ENGINEERINGNET.BE – De inflatie stagneert in België rond 1,5 procent. Dat deelde de FOD Economie vandaag mee. De meeste voedingsproducten werden deze maand goedkoper. De doorberekening van de stijgende grondstofprijzen lijkt daarmee achter de rug. Maar vlees en verse vis werden weer duurder, net als de aardappelen. Deze prijsstijgingen doen de inflatie met 0,25 procent op jaarbasis oplopen.

De sector van de technologiebedrijven is daar niet gelukkig mee: zij vinden dat de (overigens cijfermatig omstreden) loonhandicap te hoog blijft voor hun sector, want 'het inflatieverschil met onze buurlanden verkleint hierdoor niet verder'.

'Om de loonkostenhandicap af te bouwen, moet de inflatie gedurende een lange periode immers onder het niveau van de buurlanden dalen'. De handicap is in het verleden ontstaan doordat de lonen via de hogere inflatie (index) sterker stegen dan in onze buurlanden.

Momenteel loopt de (gecumuleerde) inflatie in ons land loopt gelijk met het niveau in Duitsland, Frankrijk en Nederland, nadat ze de vorige maanden sinds januari gedaald was met 0,4 percent. Maar aan die daling is nu dus een einde gekomen, aldus Agoria, dat een stagnerende loonkostenhandicap van 4,9 percent naar voor schuift.

Volgens Agoria moet een indexhervormingsoelaas brengen, 'maar voor verdere stappen blijft het wachten tot in de pruimentijd'. Paul Soete van de federatie: “We hopen dat verdere stappen van de indexhervorming niet op de lange baan belanden en dat de pruimentijd deze keer wel letterlijk in augustus begint.”

'Een hervorming van onze index is broodnodig om het inflatiepeil onder dat van de buurlanden te brengen en zo de anomalieën van het verleden weg te werken', aldus nog de spreekbuis van de technologiebedrijven.


(Bert Belmans)