• 02/09/2013

AkzoNobel schrapt bijna helft van alle banen in Deventer

Ongeveer 215 medewerkers worden ontslagen bij de productiefaciliteit in Deventer, door verschuiving van dit werk naar andere fabrieken van AkzoNobel.

Trefwoorden: #AkzoNobel, #chemicaliën, #Deventer, #productie, #R&D, #sluiting

Lees verder

Nieuws

( Foto: AkzoNobel )

ENGINEERINGNET.NL -- Plan is om de productie van chemicaliën in Deventer voor eind 2016 gefaseerd af te bouwen. Naast deze fabriek heeft AkzoNobel nog tien andere fabrieken in de wereld voor het maken van organische peroxiden.

Deze peroxiden worden onder meer gebruikt in de automobielindustrie en in de rubber- en verpakkingsindustrie. Productie ervan gaat nu plaatsvinden in fabrieken van AkzoNobel in andere delen van Europa, Noord-Amerika en China.

Van de 450 arbeiders in de Deventerse fabriek verliezen er ongeveer 215 hun baan. De afdeling onderzoek en ontwikkeling van AkzoNobel op deze locatie blijft wel behouden. Hier werken 235 mensen in totaal.

Reden voor sluiting van de productiefaciliteit in Deventer is de verschuiving van de vraag naar organische peroxiden weg uit Europa, richting Azië en Noord-Amerika, aldus het bedrijf. Ook is er sprake van overcapaciteit op de markt voor dit soort chemicaliën.

Sluiting van de productiefaciliteit kost 25 miljoen euro en wordt nog dit jaar verwerkt in de resultaten. AkzoNobel heeft dit jaar te maken met een tegenvallende omzet en herstructureert het bedrijf daarom, om zo de financiële prestaties te verbeteren.

Het bestaande 'Prestatie Verbeter Plan' van AkzoNobel moet de kosten van het bedrijf met € 500 miljoen verlagen en zal tegen het einde van 2013 zijn voltooid, een jaar eerder dan gepland. Daarboven komen in de volgende jaren nog extra besparingen.

Sinds de aankondiging van de reorganisatie zijn onder meer 2500 arbeidsplaatsen bij AkzoNobel verdwenen, waarvan 800 dit jaar. Door de versnelling van de besparingen verdwijnen dit jaar nog ongeveer 350 arbeidsplaatsen, vooral in Europa.

De winst van AkzoNobel voor dit jaar zal hierdoor naar verwachting op hetzelfde niveau blijven als in 2012: circa 908 miljoen euro.


(LH)