• 17/10/2013

Elke chemiemedewerker ’sponsort’ staatskas met 44.000 euro

'Elke medewerker in chemie draagt 44.000 euro bij aan staatsbudget', aldus federatie Essenscia in zijn duurzaamheidsrapport. 'Dat is jaarlijks goed voor niet minder dan 4 miljard euro'.

Trefwoorden: #chemie, #economie, #essenscia, #job, #kunststof, #life science, #tewerkstelling, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: Fabricom )

ENGINEERINGNET.BE- Uit het derde duurzaamheidsrapport van sectorfederatie Essenscia blijkt dat het aantal jobs in de chemie, kunststoffen en life sciences de afgelopen drie decennia nagenoeg stabiel is gebleven, met schommelingen tussen 90.000 en 100.000 jobs.

In dezelfde periode daalde de tewerkstelling in de Belgische industrie met niet minder dan 358.000 jobs. Er blijven er nu nog 238.000 over. 'De sector is de sterkhouder van de Belgische industrie', stelt de federatie. 'Ze genereert welvaart dankzij haar toegevoegde waarde van 12,7 miljard euro of 28% van de totale verwerkende industrie'.

'De overheid geniet daarvan: niet minder dan 4 miljard euro vloeit jaarlijks via sociale zekerheidsbijdragen, vennootschapsbelasting en personenbelasting naar het staatsbudget, na aftrek van fiscale incentives en subsidies. Elke medewerker in de sector draagt 44.000 euro bij aan het staatsbudget'.

Bovendien sleept elke directe job in de chemie 1,64 indirecte banen zijn kielzog. Het gaat om jobs met een hoge toegevoegde waarde: 47% heeft een universitair diploma of een diploma hoger onderwijs, een percentage dat beduidend hoger ligt dan de 29% in andere industriële sectoren

Het duurzaamheidsrapport is voor Essenscia een manier om de vooruitgang van haar prestaties te meten en prioriteiten te stellen. Elke twee jaar volgt de federatie de toestand op via 32 indicatoren rond People, Planet, Prosperity en Products.


(Bert Belmans)

CITAAT
Gedelegeerd bestuurder Yves Verschueren: "De industrie moet zich aanpassen en vernieuwen. Maar ze heeft ook zelf nood aan een omgeving waarin industriële activiteit gewaardeerd, beschermd en vooral aangemoedigd wordt. De belangrijke uitdaging voor België bestaat erin haar industrie opnieuw een centrale plaats te geven binnen de samenleving."