• 13/01/2014

Belgische voedingsindustrie wil naar 51,8 miljard omzet in 2015

De toekomstverwachtingen van de Belgische voedings- en drankensector zijn ambitieus. Tegen 2015 moet er een omzet zijn van 51,8 miljard, vergeleken met 48,8 miljard in 2013.

Trefwoorden: #agoria, #chris moris, #dranken, #economie, #f3, #fevia, #food factory of the future, #made different, #voeding

Lees verder

Nieuws

( Foto: Danisco )

ENGINEERINGNET.BE - De voedings- en drankensector in België heeft potentieel. Dat blijkt uit een overlegsessie tussen Fevia, de Belgische federatie van de voedingsnijverheid en technologiefederatie Agoria.

De voedingssector formuleerde in de loop van 2013 een ambitieus plan, het F3-project, waarin alle betrokken partijen samenwerken om de toekomst van de sector veilig te stellen. Dat plan wil bedrijven transformeren naar ' Food Factories of the Future', naar analogie van het Made Different-plan voor de technologische industrie.

Er zullen alvast heel wat inspanningen en initiatieven nodig zijn, zeker op het gebied van automatisering en productie-efficiëntie, blijkt uit het statusrapport.

Er wordt in het F3-plan gefocust op 3 technologische transformaties: de omvorming van het productieapparaat naar World Class Production, de ontwikkeling van Digital Factories en het slim en wendbaar maken van het productiesysteem (Smart Production).

'Ook voor de technologische industrie is het dus een uitdaging om samen met de voedingsbedrijven na te denken over mogelijke ontwikkelingen die hun omzet verder kunnen verhogen', concludeert Agoria

De verwachtingen zijn alvast ambitieus: tegen 2015 moet de voedings- en drankensector een omzet halen van 51,8 miljard euro, vergeleken met 45,8 miljard in 2011, 47,5 in 2012 en 48,8 in 2013. Voor 2014 ligt de lat op 50,3 miljard.

Chris Moris, directeur van Fevia: "Dat het in de voedingsnijverheid ondanks de hoge loonkosten goed gaat, is te danken aan de hoge rendabiliteit en efficiëntie van de voedingsindustrie. Maar de inspanningen om verder te automatiseren en het productieproces te optimaliseren hebben ook hun grenzen."

De federatie roept niettemin op om verder creatief na te denken over manieren om de productie nog efficiënter te maken: 'De loonhandicap moet verder worden afgebouwd want anders komt onze voorsprong en de groei in de voedingsnijverheid in het gedrang. Het voordeel dat in België werd opgebouwd, moet zeker worden gevrijwaard'.

Voor 2014 kijkt de sector aan tegen drie grote uitdagingen: de hoge loonkost (21,1% tov 16,5% gemiddeld alle sectoren samen), de hoge energiekost, en de hogere energieprijs die specifiek 'kleinere gebruikers' moeten betalen.


(Bert Belmans, bron: Agoria)