Belgische chemische industrie groeit, maar met minder personeel

Afgelopen haar groeide de sector van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences met meer dan 3%. Maar de tewerkstelling daalt met 1,3%

Trefwoorden: #chemische industrie cijfers, #essencia cijfers, #life sciences cijfers

Lees verder

Nieuws

( Foto: wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - essencia, de koepelorganisatie die de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences vertegenwoordigt, gaf eerder deze week duiding bij haar jaarraport. De sector legt alvast positieve groeicijfers voor ondanks een onzeker macro-economisch klimaat.

De omzet in de sector steeg tot ruim 62,7 miljard euro en ook de investeringen namen toe tot 2 miljard euro. In 10 jaar tijd is het sectoraandeel binnen de totale industrie ononderbroken gestegen van 16 naar 18 procent.

De uitgaven van onderzoek en ontwikkeling (O&O) hebben in 2013 een recordpeil van 3,1 miljard euro bereikt. De chemie, kunststoffen en life sciences nemen bijna 60% van de totale uitgaven voor O&O van de verwerkende industrie in ons land in beslag.

Op vlak van tewerkstelling zien we andere cijfers. De sector stelt 88.700 mensen tewerk, een lichte daling met 1,3%.

We mogen ook niet vergeten dat de sector ongeveer een derde van de totale Belgische export vertegenwoordigt. In sommige landen maken de producten uit de chemie en life sciences zelfs meer dan de helft van de totale waarde van geïmporteerde goederen uit België uit.

De sector van de chemie, kunststoffen en life sciences vertegenwoordigt 4% van de totale toegevoegde waarde in Europa, terwijl de hele Belgische industrie slechts 2,4% van de verwerkende industrie in Europa inneemt.

Voorts maakt de sector ruim een kwart van de toegevoegde waarde van de verwerkende industrie in België uit, terwijl het Europese gemiddelde op 16 procent ligt. Deze cijfers tonen aan hoe gespecialiseerd de sector is in ons land.

Tenslotte mogen we niet vergeten dat de de chemische industrie en life sciences een sterk geglobaliseerde sector is. essencia pleit dan ook voor ambitieuze vrijhandelsakkoorden om de internationale handel te bevorderen en de sector internationaal versterken.

De Verenigde Staten zijn, met 10 procent van onze export, de belangrijkste handelspartners buiten Europa. essenscia vraagt Europa en de VS om snel tot een Trans-Atlantisch Vrijhandelsverdrag (TTIP) te komen.

“Het vrijhandelsverdrag laat niet alleen toe de douanetarieven af te schaffen, een besparing van 300 miljoen euro voor de Belgische chemische sector, maar kan ook een betere samenwerking tot stand brengen rond regelgeving in de chemie. Bovendien is er de mogelijkheid om te onderhandelen over een energieluik waarbij schaliegas een optie wordt om de energiekosten te beperken. De energiekosten zijn immers bepalend voor de competitiviteit van onze industrie en voor haar overlevingskansen in België”, stelt Wouter De Geest, voorzitter van essenscia.