Dynamisch DNA speelt hoofdrol in ontwikkeling huidkanker

​VIB-onderzoekers ontdekten wat de kankercellen in melanoma (huidkanker) zo agressief maakt en slaagden er in om dit aspect weg te nemen. Dit kan leiden tot een succesvollere behandeling;

Trefwoorden: #cellen, #dynamisch DNA, #eiwitten, #huidkanker, #kanker, #KU Leuven, #melanoma, #tumoren, #VIB

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Het menselijk DNA geeft informatie vrij waardoor onze cellen functionele eenheden worden in een groter geheel.

Deze informatiestroom gebeurt in de vorm van eiwitten die zich op bepaalde plaatsen verankeren op het DNA. Dit proces is onderhevig aan een heel strikte regeling en daardoor gevoelig voor verandering door externe factoren.

Het is mogelijk dat de informatiestroom van het DNA naar de cel wijzigt, zonder dat het DNA zelf verandert.

Professor Stein Aerts (KU Leuven) in samenwerking met professor Chris Marine (VIB/KU Leuven) konden nu vaststellen dat deze informatiestroom van het DNA naar de cel een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling en progressie van melanoma, een vorm van huidkanker.

Eerder onderzoek wees uit dat tumoren bestaan uit verschillende soorten cellen. Elke subpopulatie van cellen binnen de tumor heeft andere eigenschappen.

Wat melanoma zo agressief maakt, is het ontstaan van een subpopulatie die de evolutie en de uitzaaiing van de kanker mogelijk maakt. Deze cellen verhogen ook de resistentie van de tumor tegen de huidige behandelingen.

Nu blijkt dat deze subpopulaties niet ontstaan door een wijziging of fout in het DNA zelf, maar door een wijziging in de informatiestroom van het DNA naar de cel.

In een eerste fase van kanker binden bepaalde eiwitten zich op specifieke plaatsen van het DNA waardoor de tumor kan groeien.

In een tweede, meer agressieve fase worden andere eiwitten actief die op andere plaatsen binden en de groei en uitzaaiing van de kanker mogelijk maken.

Professor Aerts en zijn team konden de informatiestromen in deze tweede fase van melanoma in kaart brengen. Ze identificeerden de eiwitten en de duizenden regio’s op het DNA waar de eiwitten zich binden.

Door deze eiwitten weg te halen, wordt de melanoma veel minder agressief en gevoeliger voor de huidige behandelingen.

Dankzij deze bevindingen weten onderzoekers nu veel beter wat er gebeurt in kankercellen tijdens progressie van de ziekte.

Daardoor kunnen zij meer gericht zoeken naar nieuwe ankerpunten voor behandelingen die aggressieve kankercellen effectiever kunnen doden.


(bron en foto: VIB)

Op de foto:
Professor Chris Marine (VIB/KU Leuven) en Professor Stein Aerts (KU Leuven)