Onderzoek: verbetering milieu door minder stikstofuitstoot

De negatieve effecten van luchtverontreiniging op natuurlijke ecosystemen zijn de laatste decennia sterk verminderd, maar de gevolgen van stikstofuitstoot zijn nog onverminderd groot.

Trefwoorden: #biodiversiteit, #bodemverontreiniging, #luchtverontreiniging, #natuur, #natuurlijke ecosystemen, #stikstof, #uitstoot, #Wageningen UR, #waterverontreiniging

Lees verder

Nieuws

( Foto: Onderwijsgek - Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET.NL - Tot deze conclusie komen bijna 100 wetenschappers uit 15 verschillende landen.

Hun onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het nieuwe boek: ‘Critical Loads and Dynamic Risk Assessments: Nitrogen, Acidity and Metals in Terrestrial and Aquatic Ecosystems’.

De resultaten van het onderzoek zullen op 27 mei gepresenteerd worden tijdens een seminar in Wageningen georganiseerd door Alterra en RIVM.

Het boek geeft een overzicht van de invloed van luchtverontreiniging op ecosystemen in Europa, Noord-Amerika en China, zowel op het land als op het water.

Het gaat ook in op het, al dan niet succesvolle, politieke beleid van de afgelopen 30 jaar om de verontreiniging in Europa terug te dringen.

Uit het onderzoek blijkt dat de mens wereldwijd een enorme, veelal negatieve invloed heeft gehad op de natuurlijke stikstofkringloop. Dat geldt in sommige delen van de wereld ook nog steeds voor zwavel en zware metalen als cadmium, lood en kwik.

De gevolgen hiervan zijn groot: bodem- en waterverontreiniging zijn schadelijk voor de landbouw, visserij en biodiversiteit, en komen bovenop de toch al grote gevolgen van klimaatverandering.

Ondanks het feit dat de vermindering van de luchtverontreiniging in Europa heeft geleid tot een duidelijke vermindering van bodemverzuring en verontreiniging met zware metalen, kan besloten worden dat de huidige maatregelen lang niet overal voldoende zijn.


(bron: Wageningen UR)