Achilleshiel tumorcel blootgelegd

Onderzoekers van het Erasmus MC ontwikkelen aanpak om te voorkomen dat tumorcellen opgelopen DNA-schade herstellen door een bepaald eiwit uit te schakelen.

Trefwoorden: #DNA, #DNA-schade, #eiwit, #Erasmus Univertsiteit, #erfelijke borstkankercellen, #kanker, #PARP, #tumor, #tumorcel

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - DDResponse )

ENGINEERINGNET.NL - Cellen lopen voortdurend DNA-schade op. Brits onderzoek toonde eerder aan dat bepaalde borstkankercellen voor herstel van DNA-schade afhankelijk zijn van het eiwit PARP.

De afhankelijkheid van PARP maakt de tumorcellen kwetsbaar. Deze wetenschap is gebruikt om een nieuwe aanpak te ontwikkelen voor het bestrijden van tumorcellen.

Uit het Britse onderzoek bleek dat het remmen van PARP voor die kankercellen desastreuze gevolgen heeft. Gezonde cellen blijken daar nauwelijks last van te hebben. Deze gezonde cellen zijn in staat om met een ander herstelmechanisme de schade te repareren. Maar bepaalde erfelijke borstkankercellen ontberen dat tweede mechanisme: zij gaan massaal dood.

De bevindingen van de Britse wetenschappers waren aanleiding tot de oprichting van een Europees consortium. Onderzoekers van de afdeling Genetica van de Erasmus Universiteit coördineerden een samenwerkingsproject met Engelse, Deense en Nederlandse onderzoeksgroepen.

Inmiddels zijn er patiënten behandeld met PARP-remmers, nagenoeg zonder klachten. Het middel mag nog niet standaard worden voorgeschreven, maar verschillende studies, waaronder in het Erasmus MC, laten positieve resultaten zien.

Naar schatting kunnen in Nederland enkele duizenden patiënten baat kunnen hebben bij de PARP-remmers: 10 tot 15% van de borstkankerpatiënten en 30% van de eierstokkankerpatiënten, samen zo’n 2.500 personen.

Bovendien zijn er vormen van alvleesklierkanker en prostaatkanker waarbij PARP-remmers effectief kunnen zijn.


Animatie-video: