Electrabel investeert 1,3 miljard in Belgische nucleaire productie

Principeakkoord tussen Electrabel en de Belgische federale regering over levensduurverlenging van reactoren Doel 1 en Doel 2 creëert stabiel(er) investeringskader voor Engie (ex-GDF Suez)

Trefwoorden: #electrabel

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE - "Het akkoord past in het globale kader van het nieuwe systeem voor de nucleaire bijdrage, zoals dat werd aangekondigd door de Belgische minister van Energie (Marie Christine Marghem, redactie)", stelt Engie in een persbericht. "De berekening van de nucleaire bijdrage gebeurde op basis van de studie van de CREG van maart 2015".

Voor het tien jaar langer operationeel houden van Doel 1 en Doel 2 betaalt Engie's dochtermaatschappij Electrabel jaarlijks 20 miljoen euro in de periode 2016-2025 aan de overheid. Deze bijdrage gaat volledig naar het Belgische fonds voor de energietransitie, dat op 28 juni 2015 bij wet werd opgericht.

Voor de vier grootste Belgische kerncentrales - Doel 3, Doel 4, Tihange 2 en Tihange 3 - betaalt de exploitant in 2015 een forfaitair bedrag van 200 miljoen euro en in 2016 van 130 miljoen euro.

In de daaropvolgende periode, vanaf 2017, zal de nucleaire taks worden gepaald op basis van een berekeningsmethode die rekening houdt met de evolutie van de kosten, het productievolume en de elektriciteitsprijzen. De heffing op de marge bedraagt naar verluidt 40%.

Daarbovenop komt nog een extra vergoeding van 100 miljoen euro in 2015 en 20 miljoen euro in 2016 voor de ongebruikte Electrabel-centrales. Die overeenkomst moet meteen ook een einde maken aan het lopende geschil tussen Electrabel en de Belgische overheid (wet van 8 december 2006 op de niet-gebruikte industriële sites). De federale overheid had hiervoor oorspronkelijk een compensatie van 300 miljoen euro geëist.

Het akkoord heeft alvast als grote verdienste dat het een stabiel kader voor de volgende jaren garandeert. Engie liet in een reactie al weten fors te zullen investeren: meer dan 600 miljoen euro in Tihange 1 (waarvan het samen met EDF eigenaar is) en 700 miljoen euro in Doel (weliswaar onder voorbehoud van het akkoord van nucleaire waakhond FANC).