Nederlands beveiligingsbedrijf rolt samen met FBI cyberbende op

Criminelen die onder de naam 'Businessclub' opereerden hebben circa 100 miljoen dollar van allerlei bankrekeningen gestolen en duizenden gigabytes aan data gekaapt in Oost-Europa.

Trefwoorden: #beveiliging, #beveiligingsbedrijf, #computervirus, #CrowdStrike, #cybercriminaliteit, #FBI, #Fox-IT, #GameOver ZeuS, #ICT, #IT-bedrijf, #Jevgeni Michailovitsj Bogatsjev, #malware, #ZeuS malware

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Het Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT heeft samen met de Amerikaanse recherchedienst FBI en het Amerikaanse IT-bedrijf CrowdStrike jarenlang onderzoek verricht om de bende op te rollen. Een groot deel van het computernetwerk waarmee de criminelen werkten, is nu plat gelegd.

De criminelen installeerden het computervirus GameOver ZeuS, een eigen variant op de ZeuS malware, op zoveel mogelijk computers. Dit zonder dat de gebruiker daar kennis van had. Zo kon de bende bij banktegoeden en geheime data komen. Dit virus is nu ineffectief gemaakt door de FBI.

Er werkte meer dan vijftig criminelen aan de diefstallen. De Rus Jevgeni Michailovitsj Bogatsjev, ook wel bekend als Slavik, zou de schrijver van de malware zijn. De gever van de gouden tip die leidt tot zijn arrestatie kan tot 3 miljoen dollar krijgen van de FBI.

De bende zou onder meer hebben ingebroken op computers van inlichtingendiensten in Turkije, Georgië en Oekraïne. Sinds de crisis in Oekraïne zouden emeer computers in dat land geïnfecteerd zijn geraakt met het GameOver ZeuS-virus, om zo te zoeken naar gevoelige informatie.

In Turkije zou er specifiek gezocht zijn naar informatie die te maken had met de Turkse betrokkenheid bij het conflict in Syrië en de betrokkenheid van Rusland via huurlingen en wapenleveranties.

Meer dan een miljoen computers zouden besmet zijn met het virus van de criminelen. GameOver ZeuS is mogelijk al sinds 2009 actief geweest.


(Lydia Heida)