Leeftijdsvariatie zorgt voor optimale prestaties op de werkvloer

Kim De Meulenaere (UAntwerpen) onderzocht de impact van leeftijdsdiversiteit binnen organisaties en ontdekte een positieve impact op de productiviteit bij een grote leeftijdsvariatie.

Trefwoorden: #jobs, #Kim De Meulenaere, #leeftijd, #leeftijdsdiversiteit, #loon, #UAntwerpen, #werkvloer

Lees verder

HR

( Foto: Bekaert )

ENGINEERINGNET.BE - Eén van de meest cruciale demografische ontwikkelingen in westerse samenlevingen is de vergrijzing van de bevolking. Deze vergrijzing heeft ook een fundamentele invloed op de leeftijdsdemografie binnen bedrijven.

Kim De Meulenaere: “Mensen moeten langer werken, waardoor werknemers van sterk verschillende leeftijden worden geacht om samen te werken, elk met hun unieke ervaring, training, geschiedenis en waarden.”

Met een unieke dataset van 6000 Belgische bedrijfsobservaties (data verzameld in samenwerking met SD Worx) toont De Meulenaere aan dat organisaties met een grote variatie aan leeftijden doorgaans de meest productieve organisaties zijn.

Deze toenemende leeftijdsdiversiteit in organisaties kan ook slecht nieuws betekenen voor de performance van organisaties. Verschillende waarden kunnen botsen en kunnen zo de samenwerking en de harmonie op de werkvloer verstoren.

Waardeverschillen tussen jongere en oudere werknemers vallen immers sterker op als er geen werknemers zijn die de brug kunnen vormen tussen grote leeftijdsverschillen. Er zijn dus aanwijzingen dat de aanwezigheid van een leeftijdskloof nefast is voor het grote kennisvoordeel van leeftijdsdiversiteit.

Ook de manier waarop verschillende leeftijden beloond worden in een organisatie speelt een grote rol in het verbeteren van de organisatieprestaties.

Terwijl beleidsmakers en bedrijfsleiders steeds meer willen afstappen van leeftijdsgekoppelde lonen en meer geneigd zijn om prestatielonen te gebruiken, zien we in het onderzoek van De Meulenaere dat leeftijdsgekoppelde lonen een overheersend positief effect hebben op de productiviteit van organisaties.

De Meulenaere: “Door de koppeling van leeftijd (of anciënniteit) en loon af te schaffen, zullen dus ook belangrijke productiviteitsvoordelen verloren gaan.”

Op basis van dit doctoraatsonderzoek kan SD Worx de leeftijdsdemografie van organisaties in kaart brengen en zo organisaties aansporen om via een goed leeftijdsbewust beleid een hogere arbeidsproductiviteit te realiseren.


(bron: UAntwerpen)