Gents bio-ingenieur zet broeikasgas om in bruikbare grondstof

De Gentse bio-ingenieur Frederiek-Maarten Kerckhof heeft een techniek ontwikkeld om methaan efficiënter uit de lucht te verwijderen en mogelijk naar een bruikbare grondstof op te waarderen.

Trefwoorden: #bio-ingenieur, #broeikasgas, #CO2, #Frederiek-Maarten Kerckhof, #methaan, #UGent

Lees verder

research

( Foto: UGent, Frederiek-Maarten Kerckhof )

ENGINEERINGNET.BE - Methaan is naast CO2 het belangrijkste broeikasgas dat aan menselijke activiteit is te wijten. Recente stijgingen van het schadelijke gas worden vooral door landbouw veroorzaakt: door koeien, maar ook op rijstvelden.

Om het broeikaseffect te verkleinen, zoeken wetenschappers al geruime tijd naar manieren om methaan uit de lucht te houden. En met succes, want intussen bestaan er al verschillende technieken die methaan kunnen verwijderen. Helaas zijn die nog niet erg efficiënt en dus vrij duur.

Bio-ingenieur Frederiek-Maarten Kerckhof van de UGent ontwikkelde echter een techniek waarmee de investeringskost om methaan te verwijderen, kan worden teruggewonnen. Hij ontdekte dat de bacteriële gemeenschappen die in de buurt van methaan voorkomen, van doorslaggevend belang zijn.

Sommige bacteriën verwijderen methaan en gaan bovendien op zoek naar een samenwerking met andere bacteriën die zelf geen methaan kunnen verwijderen. Wanneer ze samenwerken, kunnen die andere bacteriën eveneens methaan verwijderen. Het resultaat is dat methaan efficiënter te verwijderen valt. Maar er is meer.

"Je kan ervoor zorgen dat de methaanverwijderende bacterie samenwerkt met een bacterie die ook nog andere sterktes heeft”, aldus Kerckhof, “Bijvoorbeeld eentje die vervuilende stoffen uit grondwater kan verwijderen. Zo krijg je een win-winsituatie: methaan wordt efficiënter verwijderd én je kan de bacteriële gemeenschap inzetten in waterzuivering of in de verbetering van de bodemkwaliteit.”

Het zou tevens mogelijk zijn om combinaties samen te stellen met bacteriën die bepaalde grondstoffen kunnen aanmaken, zoals vitamines of pigmenten. Zo’n bacteriële gemeenschap kan dan in de farmaceutische industrie worden ingezet om microbieel geproduceerde grondstoffen voor bijvoorbeeld cosmetica aan te leveren.

De onderzoeker werkt momenteel verder aan de praktische implementering van de techniek.