Industrie 4.0: «Jongeren moeten meer voor techniek kiezen»

Hoe kijkt men aan aanbiederszijde aan tegen recente ontwikkelingen zoals Industrie 4.0 en het industriële Internet of Things? Deze vraag stelden wij aan directeur Piet Tak van B&R.

Trefwoorden: #automatisering, #B&R, #B&R Industriële Automatisering, #Industrie 4.0, #jobs, #jongeren, #Smart Factories, #techniek

Lees verder

HR

Download het artikel in

ENGINEERINGNET - «Als er niet meer jongeren voor de techniek kiezen, moeten we nog maar zien of de industrie snel gaat veranderen», claimt directeur Piet Tak van B&R Industriële Automatisering. «En technisch hebben we afspraken nodig over hoe we alle data die er nu al zijn beter kunnen stroomlijnen.»

Senior manager Bryce Barnes van Cisco Robots & Machines ziet nog meer obstakels: «Er is nog veel te doen, want 92% van de machines in fabrieken zijn nog niet verbonden met een netwerk vanwege policy of het niet aanwezig zijn van internet.» Het goede nieuws: er wordt hard aan gewerkt.

De samenwerking tussen mens en machine is de laatste jaren steeds belangrijker geworden, maar ook de ontwikkelingen rond de samenwerking tussen machines onderling staat niet stil. De vierde industriële revolutie, Industrie 4.0 en het Internet of Things bestaan al geruime tijd, maar leidden tot nu toe een relatief geïsoleerd bestaan. Pogingen om de drie samen te brengen, winnen nu echter steeds meer terrein. Hierdoor zijn slimme fabrieken niet langer toekomstmuziek.

Door de opkomst van Industrie 4.0 heeft de automatisering de laatste jaren een grote vlucht genomen. Processen zijn efficiënter geworden, maar ook steeds meer machines in productieomgevingen communiceren nu al via netwerken met elkaar. IoT is dus industrieel al langer in ontwikkeling.

De vierde industriële revolutie is niet alleen het digitaliseren van communicatieplatforms, maar ook het samenwerken van machines onderling. Het is IT (informatietechnologie) en proces- en productietechnologie samenbrengen.

Gecombineerde opleidingen
Industrie 4.0 is nodig om de industrie weer op de kaart te zetten en de belangstelling ervoor aan te wakkeren. «Jongeren kiezen niet vaak genoeg voor technische opleidingen», vindt Piet Tak, directeur van B&R Benelux.

«En als er geen jongeren voor de techniek kiezen, moeten we nog maar zien of de industrie snel gaat veranderen. Aan de techneut van morgen worden andere eisen gesteld dan de techneut van nu.

Hij moet kunnen denken in modellen en deze met de beschikbare technieken efficiënt kunnen vertalen naar oplossingen. We zien ook dat de toegevoegde waarde in de machinebouw en productieprocessen steeds meer komt te liggen in de software. Daarmee worden flexibiliteit en korte omsteltijden gewaarborgd.

De schaarste aan goed opgeleide techneuten geldt in versterkte mate voor commercieel-technische functies. Om nieuwe ontwikkelingen snel bij de industriële gebruiker te krijgen, zijn schoolverlaters nodig die zowel technische als commerciële vaardigheden hebben ontwikkeld.

Scholen zouden hier beter op in moeten spelen door het bieden van gecombineerde opleidingen.»

Eén communicatiesysteem
«De ontwikkelingen rondom Industrie 4.0 kun je vergelijken met de invoering destijds van de ISO-9000 certificeringen», vindt Tak.

«Veel bedrijven hadden hun zaken al behoorlijk op orde, andere deden nog aanpassingen. Maar door de ISO-9000 certificering konden ze aantonen dat ze aan de kwaliteitseisen voldeden of werd duidelijk waarin ze nog moesten verbeteren om op een verantwoorde manier hun producten en diensten te kunnen leveren.

Zoiets is Industrie 4.0 ook. Veel zaken die bij Industrie 4.0 samenkomen, zijn al jaren geleden ontwikkeld en worden veelvuldig toegepast. Wereldwijd automatiseren bedrijven hun productieprocessen en worden de fabrieks- en kantoorautomatisering in toenemende mate aan elkaar gekoppeld.

Via IoT wordt de informatie van de gebruiker (consument en/of bedrijf) daar meer en meer in meegenomen. Bijna elk westers land geeft daaraan zijn eigen naam. Zo heeft België het actieplan ‘Made Different’ om te komen tot Factories of the Future. Nederland spreekt over Smart Industry. Feitelijk zijn dit andere namen voor het Duitse Industrie 4.0.»

Al tal van industriële bussen en netwerken
Er is al veel geautomatiseerd en voor de communicatie van data zijn er inmiddels tal van veldbussystemen en industriële netwerken ontwikkeld.

«In het kader van Industrie 4.0 zou het handig en kostenbesparend zijn als we ons kunnen beperken tot slechts enkele van deze communicatieprotocollen waarlangs data uitgewisseld wordt», meent Tak.

«Dit nodigt uit om duidelijke afspraken te maken over hoe we alle data die er nu al zijn beter gaan stroomlijnen. In de automatiseringsprocessen van productiebedrijven wordt in een steeds vroeger stadium rekening gehouden met de wensen van de consument.

Het is zo dat bij het uitzoeken van een nieuwe auto, het automatiseringsproces in feite al in de showroom begint. Of misschien zelfs nog eerder bij de car configurator op de website van de autofabrikant. Via codes wordt aan de fabriek doorgegeven welke uitvoering, kleur, motor en bekleding de klant wenst.»

Evolutie of technische revolutie?
«Het is goed dat we nieuwe technologiën blijven ontwikkelen», vindt Tak. «Een robot doet zijn ding. Maar als mens blijven we gelukkig ook evolueren en door alle combinaties die ons brein kan maken, zijn we de machines nog steeds de baas.

De jeugd van nu gaat anders met de moderne techniek om dan hun ouders. Kunstmatige intelligentie neemt in snel tempo toe, maar de mens blijft zich eveneens ontwikkelen. Of dit ooit gelijk komt?

Ik denk niet dat de mens compleet vervangen zal worden door machines. We moeten nog steeds zelf informatie in een systeem stoppen. De machine kan dit zelf snel en foutloos toepassen. Het menselijk verstand gaat echter nog steeds boven de machine. Ook als het gaat om artificial intelligence, een machine kan zaken nog niet zo combineren zoals het menselijk brein dat kan. De machine heeft niet hetzelfde inzicht. Dat stadium is nog vele jaren van ons weg, denk ik.»

«Wat machines nu kunnen, zijn nog altijd toepassingen. Ook al kunnen ze zelf informatie intepreteren, dit heeft nog niets met intelligentie waarover de mens beschikt te maken. Als je onze vijf zintuigen vervangt door vijf sensoren, dan kunnen niet alle combinaties gemaakt worden die een menselijk brein kan maken.

Daarnaast hebben wij ongelooflijk veel ervaringen en historie. Machines hebben dat nog niet in dezelfde mate. Machines zijn echter zeer geschikt om werk te doen dat onveilig of geestdodend is of werk dat met hoge nauwkeurigheid moet gebeuren. Dan is het nodig om te automatiseren.»


(foto's: B&R Automation, Hannover Messe)
door Carla van der Meer, Engineeringnet

Kader: «Andere manier van produceren nodig»
«Het gebruik van Internet of Things is in ontwikkeling en verschuift van het gebruik door voornamelijk mensen naar het gebruik door apparaten onderling», zegt Marc Ostertag, president van B&R Industrial Automation USA.

«Alle apparaten en diensten kunnen nu met de fabriek verbonden worden. Hierdoor verandert de manier van produceren. We gaan steeds meer produceren op de plek waar de producten gevraagd worden. Dit geeft een grote verandering in banen en technologie. We moeten daarom onze manier van produceren gaan aanpassen.»

Kader: «mapp View om web en engineering te verbinden»
«Programmeurs van industriële automatisering, die hoge eisen stellen aan de gebruikersinterface hebben met mapp View alle tools binnen handbereik die nodig zijn om intuïtieve HMI-applicaties te ontwikkelen», zegt Peter Gucher, General Manager B&R.

«Ze hoeven hiervoor geen volleerd websiteontwikkelaar te zijn. Operators van machines stellen steeds hogere eisen aan de technologie. Die moet naast zeer betrouwbaar ook intuïtief zijn.

mapp View heeft alle voordelen van webtechnologie, het kan volledig geïntegreerd worden in de engineeringomgeving, het is eenvoudig te hergebruiken en het is geschikt voor presentatie op diverse mobiele apparaten.»

Kader: «Besparingen in maakindustrie»
«De digitale transformatie van de maakindustrie geeft mogelijkheden tot besparen», vindt ook Bryce Barnes, senior manager of connected machines and robots bij Cisco.

«Digitalisatie belooft echte bedrijfsresultaten zoals 49% vermindering van fouten, 23% meer introductie van nieuwe producten en 18% besparing op energiekosten. Er is nog veel te doen, want 92% van de machines in fabrieken zijn nog niet verbonden met een netwerk vanwege policy of het niet aanwezig zijn van internet.»