Onderzoeksteam UGent ontwikkelt proces voor CO2-vermindering atmosfeer

Een team aan de Universiteit Gent heeft een proces ontdekt dat kan bijdragen tot het verminderen van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Het gaat om het proces 'super dry reforming'.

Trefwoorden: #atmosfeer, #CO2, #methaan, #stikstof, #super dry reforming, #Universiteit Gent, #Vladimir Galvita

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - CO2 is samen met methaan het belangrijkste broeikasgas dat leidt tot veranderingen in ons klimaat. Kunnen we die grote hoeveelheid CO2 nuttig gebruiken?

Het team toonde in laboratoriumexperimenten aan dat beide gassen in tot nu ongeziene verhoudingen en hoeveelheden met elkaar kunnen reageren tot CO, een “lego”-bouwsteen voor onder andere kunststoffen. Dit kan een enorme stap vooruit betekenen voor de chemische industrie in de overgang van het gebruik van aardolie naar hernieuwbare grondstoffen.

De uitvinding van het team aan de UGent is gebaseerd op een unieke combinatie van drie bestaande industriële processen in één enkele chemische reactor. Daardoor verwachten de Gentse onderzoekers geen onoverkomelijke technische problemen voor de toepassing van hun uitvinding op grote schaal.

Het nieuwe concept is gericht op het maximaliseren van de CO2-omzetting. In vergelijking met bestaande processen kan “super-dry reforming” driemaal zoveel CO2 omzetten in CO.

Daarnaast biedt het een zeer hoge flexibiliteit, zowel in gasvoeding als in procesvoorwaarden, terwijl enkel materialen gebruikt worden die overvloedig aanwezig en goedkoop zijn, zoals ijzer, calcium en nikkel.

Met dit nieuw concept hebben de Gentse wetenschappers een echte kampioen in CO2-omzetting geleverd.

Het artikel van het team van dr. Vladimir Galvita werd gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Science.


(bron en foto: Universiteit Gent)

Op de foto (vlnr):
Guy Marin, Vladimir Galvita, Christophe Detavernier, Lukas Buelens, Hilde Poelman