Studenten TU/e nemen deel aan iGEM met noodrem voor medische therapie

Op iGEM presenteren zij hun ‘kill-switch’ voor bewerkte afweercellen ter bestrijding van kanker. Deze noodrem moet voorkomen dat de afweercellen gezonde lichaamscellen aanvallen.

Trefwoorden: #afweercel, #eiwitten, #iGEM, #kanker, #kankertherapie, #lichaamscellen, #TU/e

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - Bij immuuntherapie worden genetisch gemodificeerde menselijke afweercellen ingezet om kanker te bestrijden.

Om te zorgen dat deze bewerkte cellen geen andere lichaamseigen cellen aanvallen, zijn goede veiligheidsmechanismen echter essentieel. Eén zo’n beveiliging kan de ‘noodrem’ zijn die celdood veroorzaakt, die het Eindhovense team ontwikkelt.

Lichaamscellen bevatten talloze eiwitten, die allemaal een eigen taak te vervullen hebben in de werking van de cel, als radertjes in een machine. Vele eiwitten werken samen om een bepaalde functie te vervullen, maar in de overvolle cel is het niet altijd zeker dat de eiwitten elkaar tegenkomen. Om de activiteiten van de cel te kunnen bijsturen, voegen de studenten zelfgemaakte eiwitten toe.

De studenten ontwierpen een zogenaamd platform (gemaakt uit eiwitten), waar andere eiwitten aan kunnen binden en samen kunnen komen. Een natuurlijk eiwit kan binden aan het platform als een koppelstukje aan het eiwit bevestigd is, zoals we ook een kabeltje nodig hebben om onze telefoon te verbinden met het stopcontact.

De eerder genoemde ‘noodrem’ laat vier eiwitten met behulp van hun koppelstuk binden aan het platform; deze samenkomst zorgt ervoor dat de cel dood gaat.


(bron en foto: TU/e)

De iGEM-competitie (International Genetically Engineered Machine), gewijd aan de synthetische biologie: het construeren van cellen en biologische materialen vanaf molecuulniveau, gaat van 27 tot 31 oktober door in het Amerikaanse Boston.