Meer dan 1 miljoen Google-accounts geïnfecteerd met nieuwe Android malware

Check Point meldt een grote Google security-inbraak door nieuwe Android-malware,die iedere dag meer dan 13.000 toestellen infecteert. Het gaat om de nieuwe Android malware-variant Gooligan.

Trefwoorden: #android, #Check Point Software Technologies, #Google, #Google account, #Gooligan, #ICT, #infecteren, #malware, #smartphone

Lees verder

Nieuws

( Foto: Check Point )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe malware-variant, genaamd Gooligan, root Android-apparaten en steelt e-mailadressen en authenticatie-tokens die op het apparaat zijn opgeslagen.

Met deze informatie hebben de aanvallers toegang tot gevoelige data van gebruikers in Gmail, Google Photos, Google Docs, Google Play, Google Drive en G Suite.

Dit zijn hun belangrijkste bevindingen:

  1. Malware-campagne infecteert dagelijks 13.000 devices en is de eerste die reeds meer dan een miljoen apparaten heeft geïnfecteerd.
  2. Gooligan richt zich op devices met Android 4 (Jelly Bean, KitKat) en 5 (Lollipop). Deze vertegenwoordigen bijna 74% van de Android-devices die in gebruik zijn vandaag de dag.
  3. Nadat aanvallers de controle hebben gekregen over het apparaat, genereren ze omzet door apps uit Google Play te installeren. Rating vindt uit naam van het slachtoffer plaats.
  4. Iedere dag installeert Gooligan minstens 30.000 apps op geïnfecteerde devices (meer dan 2 miljoen apps sinds de malware-campagne is gestart).

Check Point heeft direct het Google security-team ingelicht over de malware-aanval.

Adrian Ludwig, Google’s director of Android security:“Als onderdeel van onze voortdurende inspanningen om gebruikers te beschermen tegen de Ghost Push malware-familie hebben we ook stappen ondernomen om de overall security van het Android-ecosysteem te verbeteren.”

Zo heeft Google onder meer geïnfecteerde gebruikers gecontacteerd, hun tokens ingetrokken en apps verwijderd die zijn gelieerd aan de Ghost Push-familie in Google Play. Daarnaast is nieuwe bescherming toegevoegd aan de Verify Apps-technologie.

Check Point’s Mobile Research Team vond de Gooligan-code voor het eerst in de kwaadaardige SnapPea-app vorig jaar. In augustus 2016 kwam de malware terug in een nieuwe variant en heeft sindsdien minstens 13.000 devices per dag geïnfecteerd. Ongeveer 57% van de devices zijn gesitueerd in Azië en rond de 9% in Europa.

Honderden van de geïnfecteerde e-mailadressen zijn gelieerd aan bedrijven wereldwijd. De infectie start wanneer een gebruiker een met Gooligan geïnfecteerde app downloadt en installeert op een kwetsbaar Android-apparaat, of door te klikken op een geïnfecteerde link in een phishing-bericht.