UCL last ongelijksoortige metalen met nieuwe FSW-machine

Vorige week installeerde de Materials and process engineeringafdeling (IMAP) van het Institute of Mechanics, Materials and Civil Engineering (IMMC) in Louvain-la-Neuve de nieuwe FSW-machine.

Trefwoorden: #China SFW (CFSW), #European Research Council (ERC), #Friction Melt Bonding (FMB), #Friction Stir Welding (FSW), #lastechnologie, #Materials and process engineeringafdeling (IMAP), #TRA-C Industrie, #UCL

Lees verder

research

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Deze afdeling wordt geleid door professor Aude Simar en doet proeven voor het lassen en verbinden van ongelijksoortige metalen. Denk in eerste instantie aan verbindingen van staal en aluminium.

Niet alleen Friction Stir Welding (FSW) of wrijvingsroerlassen -Simar spreekt van een ‘solid-state’ lasproces- maar ook de zelf-ontwikkelde en gebrevetteerde techniek van Friction Melt Bonding - FMB of ‘wrijvingssmeltverbinden’- zal er verder op onderzocht en geoptimaliseerd worden.

De afdeling werkt hierbij sinds begin 2014 trouwens samen met TRA-C Industrie uit het Franse Lyon. Dit studiebureau, dat tevens machinebouwer en FSW-servicecenter is voor de industrie, ‘industrialiseerde’ de FSW-technologie in 2012 al bij de bouw van de aluminium batterijbakken van de elektrische Renault Zoe door Benteler. Nu assembleerde het de nieuwe machine voor Louvain-la-Neuve en zette die op punt.

De structuur van de machine -een portal- is van China SFW (CFSW), een wereldleider in FSW en filiaal van China Aviation Industry Cooperation (CAIC). Siemens leverde de elektromotor en de Siemens 828D-sturing. De machine heeft een voetafdruk van mm 3500(L)x2800(B)x2700(H) en een werktafel van mm 1100(L)x700(B).

De motor haalt tot 2.000 tpm en de stift kan tot 60 kN druk op het materiaal zetten. Deze vierasser zet lassen neer in de lengterichting -tot 3.000 mm/min snel- maar kan dat ook in alle richtingen binnen het horizontale vlak. Men spreekt dan ook van een 2D-lasmachine. De bestelling was zes maanden geleden geplaatst.

De European Research Council (ERC) financierde zo’n 80% van de nieuwe machine met een zogenaamde ’starting grant’ (StG) of opstartsubsidie. Voor dit meerjaren Alufix-project ving de afdeling bijna anderhalf miljoen euro.

Het project startte begin 2017 en loopt nog tot eind 2021.