Partnerschap ManpowerGroup met Vlajo en ‘Les Jeunes Entreprises’

ManpowerGroup Belgium wil de eerste pijler ('Ready for Work') van zijn strategie inzake duurzame ontwikkeling en maatschappelijk verantwoord ondernemen concreet te maken.

Trefwoorden: #jongeren, #Les Jeunes Entreprises, #Manpower Group, #opleiding, #partnerschap, #Vlajo, #werkgelegenheid

Lees verder

Techniek

( Foto: Manpower Group )

ENGINEERINGNET.BE - Terwijl de arbeidswereld een ware 'Skills Revolution' kent, wordt het steeds belangrijker om jongeren te helpen zich voor te bereiden op een professioneel leven waarin verandering de norm zal worden.

ManpowerGroup Belgium heeft besloten om de programma's van Vlajo en Les Jeunes Entreprises in België concreet te ondersteunen, met als doel ondernemerschap en de wens om te leren een boost geven door jongeren voor te bereiden op de toekomst van de arbeidsmarkt.

65% van de jobs die de jongeren van generatie Z in de toekomst zullen uitoefenen, bestaan nog niet. Vandaag de dag is het kiezen van zijn vak en het zich lanceren in het professionele leven voor de nieuwe generaties meer dan ooit een grote uitdaging geworden.

Volgens een recent onderzoek van ManpowerGroup zijn communicatie (56%), samenwerken in teamverband (55%) en probleemoplossing (54%) de drie competenties waar de werkgevers van vandaag wereldwijd het meest op zoek naar zijn.

Tegelijk beweren rekruteerders dat deze drie competenties ook tot de meest schaarse behoren: probleemoplossing (31%), communicatie (30%), organisatie (24%) en samenwerken in teamverband (22%).

Elk jaar nemen meer dan 116.000 jongeren uit de Vlaamse gemeenschap en meer dan 21.000 jongeren uit de Waals-Brusselse gemeenschap deel aan de programma's van de Belgische antennes van JA Europe. Op Europees niveau konden meer dan 3,6 miljoen jongeren uit 40 landen 'al doende leren' (‘learning by doing’) en op die manier hun ondernemerspotentieel activeren om spelers te worden van de economische, sociale en culturele ontwikkeling.

In 2017 hebben meer dan 7.500 jongeren van het Vlaamse secundaire onderwijs zich in het avontuur van de oprichting van een mini-onderneming geworpen, en hebben 2.300 studenten uit het hoger onderwijs deelgenomen aan het programma Small Business Project (Ondernemende Attitude).

Deze activiteiten versterken de kennis en de vaardigheden die in de secundaire school en in het hoger onderwijs werden aangeleerd, maar bevorderen vooral het verwerven van persoonlijke competenties, zoals communicatie, vermogen om in teamverband te werken, creativiteit of projectbeheer.

Met dit partnerschap wil ManpowerGroup Belgium jongeren helpen bij de voorbereiding van hun intrede in de arbeidsmarkt. De nadruk zal gelegd worden op het YEP-programma dat bestemd is voor het hoger onderwijs.

De medewerkers van ManpowerGroup zullen op vrijwillige basis het beste van zichzelf geven tijdens coachingsessies over projectbegeleiding. Ze zullen ook expertsessies leiden om studenten te helpen de human resources in hun ondernemingsprojecten beter te beheren.

Tot slot zullen ze ook workshops organiseren om jongeren te helpen zich concreet voor te bereiden op hun zoektocht naar werk. De HR-groep zal haar verschillende onderzoeken en tools ter beschikking stellen van het kenniscentrum van Vlajo.