2 miljoen euro voor AI- en digitaliseringsprojecten bij hogescholen

Er komen zes nieuwe projecten bij hogescholen met specifieke aandacht voor toepassingen van AI bij ondernemingen en non-profitorganisaties, die zelf hier niet actief onderzoek naar doen.

Trefwoorden: #AI, #data, #gereedschap, #hardware, #hogeschool, #ICT, #internet, #logistiek, #ontwikkelaars, #opslag, #sensor, #softwareproducenten, #synchromodaal, #verwerking, #Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie

Lees verder

Nieuws

( Foto: VLAIO )

ENGINEERINGNET.BE - De wereld is volop aan het digitaliseren en steeds meer artificiële intelligentie (AI) wordt daarbij ingezet.

Denk maar aan nieuwe trends zoals (huishoud)toestellen, camera’s en sensoren die verbonden zijn met het internet, het online-winkelen, draagbare sensoren en app’s om je gezondheid op te volgen. Deze digitale technologie vormt de motor achter Industrie 4.0 en heeft een grote impact op onze economie, arbeidsmarkt en maatschappij.

Daarom keurde de Vlaamse Regering dit voorjaar reeds het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie goed, met als doel om Vlaanderen als kennisregio op vlak van AI op de kaart te zetten, door onderzoek te stimuleren en ondernemingen warm te maken voor mogelijkheden die deze technologieën bieden.


De hogescholen organiseren deze 6 projecten (gericht op mogelijke AI-toepassingen bij ondernemingen en non-profitorganisaties):

  1. AISIBOCO - Artificiële Intelligentie op Single Board Computers: oplossingen die door Vlaamse hardware- en sensorontwikkelaars, softwareproducenten en bedrijven die ICT-diensten leveren zijn te gebruiken om informatie, die vanuit toestellen en sensoren naar het internet verstuurd wordt voor opslag en verwerking, lokaal uit te voeren mét toepassen van AI, om de nadelen van een centrale verwerking weg te nemen.
  2. AI@EDGE - Applying Artificial Intelligence on Edge devices using Deep learninG with Embedded optimizations: Onderzoek naar mogelijkheden om Deep Learning algoritmes toe te passen op minder krachtiger systemen als nu, die niet noodzakelijk constant verbonden zijn met het internet. Doelgroep: ontwikkelaars van slimme elektronische systemen.
  3. Roadmap for AI-driven synchromodal logistics: Ondersteunen van complexer wordende beslissingsprocessen bij logistieke kmo’s door administratieve softwarepakketten te verrijken met AI-technieken om te komen tot volwaardige ‘decision support tools’ voor multi- (via spoor, weg en water) en synchromodaal transport van goederen.
  4. WEAR AI: Toepassen en bewustmaken van de toegevoegde waarde van AI in het kader van industrie 4.0 voor de monitoring en predictie van gereedschapsslijtage binnen de maakindustrie.
  5. Intelligente Robotic Process Automation (IRPA4SME): Vlaamse kmo bewustmaken van het potentieel van de combinatie AI en Robotic Process Automation. Hiermee is op eenvoudige wijze het invoeren en verwerken van data in een onderneming zelfstandig door een programma uit te laten voeren, om zo de kans op fouten te verlagen en de efficiëntie te verhogen.
  6. Digitale transformatie van de fysieke winkel: Faciliteren van het digitaliseringsproces van retailondernemers, het sensibiliseren, implementeren en accelereren van een doelgerichte technologietransfer naar de fysieke winkel van retailers in Vlaanderen om in te spelen op de behoeften van de digitale consument.