Complexe wiskunde nabootsen met fotonica

Het ‘spin glass probleem' is een complexe situatie waarin de voorkeursrichtingen van magneten alle kanten op staan, alsof ze zijn bevroren. UTwente wil dit nabootsen met lasers en fotonica.

Trefwoorden: #algoritme, #computer, #DNA-sequencing, #ERC, #fotonisch, #kunstmatige intelligentie, #laserbronnen, #magneten, #optische computer, #resonatoren, #spin glass, #UTwente, #wiskundig probleem

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.BE - Magneten associëren we met twee tegengestelde voorkeursrichtingen of ‘spins’. Toch is er ook een situatie die veel minder overzichtelijk is en waarin die richtingen alle kanten op staan, zonder die duidelijke voorkeur. Dit gebeurt bij een lage temperatuur.

Omdat het lijkt op de wanordelijke structuur die glas kan hebben, vergeleken met een keurige kristalstructuur, heet het ook wel ‘spin glass’. Het staat model voor tal van complexe wiskundige problemen, bijvoorbeeld in kunstmatige intelligentie of DNA-sequencing, die met conventionele computers en algoritmen lastig zijn op te lossen.

Jan Klärs van UTwente wil daarom een 'dedicated' optische computer (die werkt met licht) ontwikkelen om het spin glass effect na te bootsen. Verschillende laserbronnen sturen hun licht dan naar fotonische componenten, zoals resonatoren, die model staan voor de magneten.

Hij wil op die manier het spin glass probleem op een heel nieuwe manier nabootsen, en daarmee ook meer inzicht geven in de wiskundige problemen die erop lijken.

De European Research Council heeft hem voor dit onderzoek, getiteld 'Networks of coupled photon Bose-Einstein condensates: when condensation becomes a computation', een 'Consolidator Grant' toegekend, goed voor 2 miljoen euro voor een periode van vijf jaar.


ACHTERGROND
In totaal heeft de European Research Council, in deze ronde, 655 miljoen euro aan onderzoeksgeld toegekend voor projecten in de hele EU.

Jan Klärs is assistant professor Nanophotonics in de groep Complex Photonic Systems, onderdeel van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie, dat bij UTwente hoort.