POM West-Vlaanderen pakt digitalisering aan

Samen met heel wat partners schakelt POM West-Vlaanderen een versnelling hoger om bedrijven en werknemers te ondersteunen om meer in te zetten op digitalisering.

Trefwoorden: #digitalisering, #Ga helemaal digitaal, #POM West-Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: POM West-Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - Door de coronaperikelen schakelde de hele wereld anderhalf jaar geleden een versnelling hoger om digitale oplossingen te vinden om de zaken draaiend te houden.

Bij bedrijven met een grotere digitale maturiteit was de impact van de crisis minder groot. Andere bedrijven moesten een tandje bijsteken. Bij technologiefederatie Agoria klinken positieve geluiden: op vlak van integratie van digitale technologieën zit België momenteel op Europees vlak bij de koplopers.

Toch is het belangrijk dat we onze inspanningen vergroten, met speciale aandacht voor opleidingen. Want wanneer het op participatie aan levenslang leren aankomt, scoren Vlaanderen in het algemeen, en West-Vlaanderen in het bijzonder, een stuk minder goed.

Ook heel wat ondernemingen hebben nog geen concreet actieplan om werk te maken van digitale transformatie of zetten nog niet in op training en opleiding van het personeel rond digitale vaardigheden.

Om deze uitdagingen aan te gaan, onderneemt POM samen met heel wat partners een waaier aan initiatieven. Al heel wat bedrijven vonden hun weg naar het aanbod van scans, audits, implementatietrajecten, workshops, inspirerende webinars en investeringen in digitale technologieën.

Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen: “Het voorbije jaar kregen al 157 verschillende bedrijven, waarvan 117 kmo’s, kosteloos advies, gefinancierd door POM West-Vlaanderen. Via de Digiscan van Agoria en de Crisis Code Cracker van Sirris vonden er al 191 gesprekken plaats om uitdagingen en opportuniteiten met de bedrijven te analyseren.”

Ook voor de werknemer en (tijdelijk) werkloze worden acties op touw gezet. Zeker voor mensen met geen of lage digitale vaardigheden is de nood heel hoog en mag de digitale kloof niet vergroten.

Om hen te ondersteunen, lanceerde de Provincie West-Vlaanderen onlangs nog het Provinciaal Strategisch Plan Geletterdheid. Zo worden onder meer onderwijs- en opleidingsverstrekkers, lokale besturen en andere partnerschappen ondersteund om ook kwetsbare groepen mee te nemen in de digitaliseringsgolf.

Digitale vaardigheden zijn echter niet enkel cruciaal om te kunnen participeren aan de maatschappij. Ze zijn ook nodig om te kunnen blijven meedraaien op de arbeidsmarkt. Een toekomstgericht opleidingsaanbod dat volop mee evolueert met de technologische evoluties op de arbeidsmarkt is dan ook essentieel.

Om die reden investeert de POM samen met VDAB de komende jaren via het Europees project UPSKILL 7,2 miljoen euro in moderne opleidingsequipering.

Om zowel werkgevers als werknemers te overtuigen van het belang van digitalisering, lanceert POM ook samen met haar partners de campagne ‘Ga Helemaal Digitaal’ (www.gahelemaaldigitaal.be)