TU/e-promovendus wil robotsystemen beter laten functioneren

De meeste robots bevinden zich momenteel in de industrie, als ondersteuning bij herhalende taken, zoals de geautomatiseerde productie van auto’s of microchips. In de toekomst moet de robot ook zijn weg vinden in een minder gestructureerde omgeving.

Trefwoorden: #algoritme, #onderzoek, #robot, #TU/e

Lees verder

research

( Foto: TU/e )

ENGINEERINGNET.BE - TU/e-onderzoeker Wouter Houtman onderzocht de interactie van robots met hun omgeving en ontwikkelde algoritmes om hen beter in ‘de echte wereld’ te laten bewegen.

Robots gaan steeds meer taken van ons overnemen. Nu worden ze voor het overgrote deel ingezet bij het automatiseren van industriële processen. Deze robots zijn zo ontworpen dat ze een of enkele specifieke taken kunnen uitvoeren.

Maar willen we robots in de zorg gaan gebruiken om verpleegkundigen te ontlasten of na een ramp laten speuren naar slachtoffers en gevaarlijke stoffen, dan is goede interactie tussen de robot en zijn omgeving essentieel. Promovendus Wouter Houtman onderzocht daarom aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden hoe robotsystemen beter kunnen functioneren in een dynamische wereld.

Voorbeeld 1: voetbalrobots: deze hebben een platform met beweegbare wielen, waardoor ze gecontroleerd kunnen bewegen. Houtman ontwikkelde een dynamische wielcontrole die snelle heroriëntaties mogelijk maakt zonder dat het ten koste gaat van de reactiesnelheid; de bewegingen van de tegenstander zijn immers onvoorspelbaar.

Voorbeeld 2: In een plantenkas testte Houtman algoritmes om robots met meer precisie bloemen van orchideeën te laten tellen, waarbij grootte en hoeveelheid bloemen varieerden.

Voorbeeld 3: In een vaste binnen omgeving werd onderzocht of de robot menselijke bewegingen kon inschatten. Op basis van dit onderzoek kunnen nieuwe algoritmes gemaakt worden om robots veiliger in een met mensen gedeelde omgeving te laten bewegen.