Belgium Naval & Robotics test robotdrones voor opruimen mijnen

Tijdens industriële tests in Toulon heeft dit platform voor het verzamelen, bergen, onderhouden en lanceren van oppervlaktedrones zijn relevantie en betrouwbaarheid in echte condities aangetoond.

Trefwoorden: #Belgium Naval & Robotics, #drone, #robot

Lees verder

Nieuws

( Foto: Belgium Naval & Robotics )

ENGINEERINGNET.BE - Belgium Naval & Robotics, een consortium van Naval Group en ECA Group, heeft een platform voor robotdrones ontwikkeld, bestemd voor twaalf schepen van de Belgische en Nederlandse marine.

Deze schepen worden tussen 2024 en 2030 geleverd. Het zullen de eerste speciale drone-carriers in de maritieme geschiedenis zijn, uitgerust om een volledig robotachtig drone-systeem te bedienen voor mijndetectie, classificatie en neutralisatie.

Naval Group ontwierp hiervoor een platform geïntegreerd systeem, dat de veilige inzet en herstel van de USV INSPECTOR 125-oppervlakdrone van ECA Group mogelijk maakt.

Deze drone maakt de inzet en herstel mogelijk van:

  • Een A-18 onderwaterdrone met de UMISAS synthetische interferometrische side scan sonar voor mijndetectie.
  • Een T-18 gesleepte sonar met de UMISAS synthetische interferometrische side scan sonar voor mijndetectie.
  • Een SEASCAN onderwaterdrone voor mijnidentificatie.Een K-STER C onderwaterdrone voor het neutraliseren van mijnen.
  • Een mijnenveger met invloed die magnetische, elektrische en akoestische modules integreert.

De tests brachten voor het eerst de ontworpen subsystemen samen en lieten ze in reële omstandigheden testen op de VN Rebel, een speciaal gecharterd schip. Het ging daarbij om:

  • Het LARS (Launch and Recovery System): uitgerust met geautomatiseerde armen aan beide zijden van de schepen. Dit werkt als een lift, waardoor het te water laten en te bergen van het drijvende dok dat de drones herbergt, mogelijk is.
  • Het drijvende dok: een “cradle” voor het hosten van oppervlaktedrones. Dit maakt het onderhoud en herconfiguratie van de drones mogelijk zonder deze te hoeven verplaatsen, waardoor de operaties worden vereenvoudigd en het personeel wordt beschermd tegen de risico’s die inherent zijn aan het hanteren.
  • Het beveiligingssysteem: laat toe om de drones op te sluiten in het drijvende dok.
  • De USV INSPECTOR 125-oppervlakdrone.

De productie van het systeem start in het tweede semester van 2022.