• 25/04/2012
  • |     BB

Conceptontwerp Oosterweeltunnel naar Grontmij en Witteveen+Bos

De ingenieursbureaus Grontmij en Witteveen+Bos gaan in opdracht van BAM NV studies uitvoeren voor de 'Oosterweelverbinding Rechteroever' in Antwerpen.

Trefwoorden: #grontmij, #ingenieursbureau, #oosterweel, #oosterweeltunnel, #witteveen, #witteveen+bos

Lees verder

Nieuws

( Foto: Grontmij )

ENGINEERINGNET -- De omstreden Oosterweelverbinding is een belangrijk onderdeel van het Masterplan 2020, dat voorziet in nieuwe wegen, extra tramprojecten, fietspaden en andere mobiliteitsinitiatieven voor de regio Antwerpen.

De van origine Nederlandse ingenieursbureaus Grontmij en Witteveen+Bos melden nu dat ze de opdracht verworven hebben voor de opmaak van het ontwerp voor verbinding. De studie-opdracht start in mei 2012.

Beide bureaus hebben zich hiervoor verenigd in de THV Rots, een joint venture naar Belgisch recht, waarin ze hun expertise in het ontwerpen en bouwen van tunnels en complexe integrale projecten verenigen.

De opdracht behelst voor 2012 naar verluidt onder meer de uitwerking van de haalbaarheidsstudie van de Oosterweelverbinding met tunnels 'tot een volwaardig conceptontwerp, een verfijnde kostenschatting, de opmaak van een planning, en het toetsen op de vastgestelde uitgangspunten'.

Grontmij is het op twee na grootste advies- en ingenieursbureau in Europa met bijna 9.000 professionals. Witteveen+Bos levert advies- en ingenieursdiensten op het gebied van water, infrastructuur, ruimte, milieu en bouw. Met ruim 900 medewerkers richt het bureau zich vooral op complexe projecten.


ACHTERGROND
Dit project omvat drie deelopdrachten die bijdragen aan het sluiten van de Antwerpse Ring (R1):
- Oosterweelknooppunt: de verbinding tussen de Scheldetunnel en de tunnels onder de dokken, met op- en afritten voor de haven en het noorden van Antwerpen;
- de kanaaltunnels: twee ontdubbelde tunnels, van elk 2x2 rijstroken vanaf het Oosterweelknooppunt tot aan de R1;
- de heraanleg van de R1: het huidige viaduct van Merksem verdwijnt en de R1 gaat gedeeltelijk ondergronds en in een open sleuf naar een nieuwe brug over het Albertkanaal.