• 05/07/2012

Officiële reactie van Electrabel op de beslissing van het kernkabinet

Waarover gaat de heisa in de media: de integrale tekst van de officiële reactie van Electrabel op het plan 'Wathelet'.

Trefwoorden: #doel, #electrabel, #tihange, #wathelet

Lees verder

nieuwx

( Foto: Electrabel, centrale van Doel )

ENGINEERINGNET.BE -- Er is al heel wat te doen geweest over het plan Wathelet. Wij publiceren de integrale tekst van het officiële persbericht van Electrabel hieronder. Zo kunt u zelf oordelen.

"Electrabel, Groep GDF SUEZ, heeft via de pers kennis genomen van de beslissingen van het kernkabinet dat vandaag is samengekomen. De onderneming stelt vast dat de Regering – met deze beslissingen – het protocolakkoord niet respecteert dat in oktober 2009 tussen de Belgische Staat en de Groep GDF SUEZ werd gesloten.

Dit protocolakkoord bevat bindende en wederzijdse engagementen van beide partijen, waaronder de verlenging van de levensduur van de centrales Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 met 10 jaar.

Op basis van de beschikbare informatie, blijkt bovendien dat de Regering een “terbeschikkingstelling” wenst van de nucleaire productiecapaciteit die zou worden verlengd.

Electrabel benadrukt dat deze piste op geen enkele manier beantwoordt aan de doelstelling om de bevoorradingszekerheid van het land te garanderen.

Daarenboven gaat de piste van een 'terbeschikkingstelling' in tegen de vrije marktwerking zoals voorzien in de Europese wetgeving en vormt ze een manifeste inbreuk op het eigendomsrecht van de onderneming.

Ook benadrukt Electrabel dat de voorstellen geen enkel element bevatten om de economische haalbaarheid te evalueren, en dit terwijl aanzienlijke investeringen, die op meer dan 500 miljoen euro per site worden geschat, nodig zijn.

De beslissing van de Belgische Regering valt precies de dag nadat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle zich uitgesproken heeft over het technisch rapport dat zij gevraagd heeft aan Electrabel. Dit rapport bevat de investeringen en de planning van de werken die nodig zijn om de levensduur van de drie centrales te verlengen met tien jaar.

Het Agentschap acht 'de voorgestelde aanpak – in het rapport van Electrabel – en het verbeteringsplan dat hieruit voortkomt adequaat'.

Globaal betreurt Electrabel het feit dat de keuzes van de Regering de onderneming op geen enkele manier toelaten om vandaag de nodige beslissingen te nemen, en dit terwijl de vraag omtrent de elektriciteitsbevoorrading van het land zich bijzonder scherp stelt, zoals ook door de overheid zelf wordt bevestigd.

De onderneming staat ter beschikking van de Regering om haar standpunt toe te lichten en volledige duidelijkheid te krijgen omtrent de economische elementen. Bij gebrek hieraan, kan Electrabel enkel de procedures voor de stopzetting van de drie eenheden opstarten binnen de termijnen die werden bepaald in de wet van 2003."


(bron: Electrabel)