• 14/11/2012

XIOS en VDAB willen IT'ers optillen naar een hoger niveau

Hogeschool XIOS en de VDAB hebben onlangs een nieuw, uniek werk-leertraject voor IT'ers uitgestippeld. Ideaal voor wie nog binnen oudere ontwikkelomgevingen werkt.

Trefwoorden: #agoria, #Switch2IT, #vdab, #XIOS

Lees verder

HR

( Foto: IBM )

ENGINEERINGNET.BE -- Hogeschool XIOS en de VDAB hebben onlangs samen met de sectorfederatie Agoria het Switch2IT-charter ondertekend. Het charter maakt een unieke combinatie van werk-leertrajecten mogelijk.

Softwareontwikkelaar is een knelpuntberoep. Dat bevestigen zowel de cijfers van Agoria als de cijfers over beschikbare vacatures in de VDAB-databank. Bedrijven blijken alsmaar meer ontwikkelaars van het niveau bachelor of master te vragen.

Uit studie blijkt bijvoorbeeld dat er momenteel 9.300 openstaande IT-vacatures zijn, waarvan een kleine 2.500 voor softwareontwikkelaars, vooral System Software & Application Software Developers en System (HW/SW) Developers.

Hoewel de inschrijvingen in het hoger onderwijs voor de opleidingen bachelor/master Informatica een positieve tendens vertonen, zijn deze toekomstige werknemers pas ten vroegste in 2015/2016 beschikbaar voor de arbeidsmarkt.

In die context slaan de VDAB, Agoria en de XIOS Hogeschool Limburg de handen in elkaar. Vanaf januari 2013 starten ze een samenwerking in 'blended learning'.

Dat houdt in dat werkzoekenden en werknemers mét beroepservaring als software- en systeemontwikkelaar, nu ook via een werk-leertraject een professionele bachelor Toegepaste Informatica kunnen behalen.

Concreet: VDAB zorgt voor een korte arbeidsmarktgerichte opleiding (in Java of .NET) van 6 maanden. Tegelijkertijd start de student de bacheloropleiding bij XIOS. Indien hij het VDAB-opleidingstraject met succes volbrengt, volgt een bedrijfsstage en kan hij daarna zijn bacheloropleiding voortzetten.

Het is uiteraard de bedoeling dat hij na zijn stage aan het werk gaat in de IT-sector. Bijgevolg wordt de opleiding een echt werk-leertraject.

"Het was niet dadelijk de bedoeling", zo stellen de initiatiefnemers, "maar de opleiding speelt wonderwel in op een behoefte om IT’ers binnen oudere ontwikkelomgevingen geleidelijk om te scholen naar meer toekomstgerichte platformen."


(bron: Agoria)