• 06/12/2012
  • |     BB

Electrabel: geen technische bezwaren tegen heropstart Tihange 2 en Doel 3

Het heropstarten van de twee kerncentrales Tihange 2 en Doel 3 vormt geen veiligheidsrisico, concludeert Electrabel uit eigen onderzoek.

Trefwoorden: #doel, #electrabel, #fanc, #tihange

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Electrabel voerde de voorbije maanden zijn eigen technische onderzoek om de oorzaken en risico's te achterhalen van de 'indicaties' die werden aangetroffen in de reactorkuipen van Doel 3 en Tihange 2. Electrabel stelde in het verleden al dat het waarschijnlijk ging om productie-inherente 'waterstofbelletjes'.

Dat wordt door het onderzoek nu bevestigd, stelt Electrabel: 'De initiële vaststelling als zou het waterstofvallen betreffen die stabiel zijn en die gevormd werden tijdens het giet- en smeedproces, werd bevestigd'.

Ook de de structurele integriteit van de reactorkuipen voldoet naar verluidt 'aan alle veiligheidscriteria, voor alle gedetecteerde indicaties en dit rekening houdend met significante marges. De analyses en berekeningen die werden uitgevoerd, werden onderworpen aan een strikt controleproces en gevalideerd door de externe experten'.

Electrabel onderwierp meer dan 400 stalen aan een test, uitgevoerd door diverse laboratoria. Die wijzen naar verluidt uit dat het metaal van de reactorvaten zich in goede staat bevindt en eigenschappen heeft die voldoen aan de vereisten.

Electrabel: 'Het omvangrijk technisch dossier werd opgemaakt door een multidisciplinair team dat werd bijgestaan door nationale en internationale experten en academici. In de conclusies werden resultaten meegenomen van een onderzoek van de constructiedossiers, van de ultrasone inspecties, een groot aantal materiaaltesten, en breukmechanica-berekeningen'.

Belangrijk, vooral inzake de verantwoordelijkskwestie rond de vraag of het al dan niet om een fout van de constructeur gaat, is dat Electrabel tot de conclusie komt dat bij de bouw van de centrales alle internationale codes en standaarden volledig werden nageleefd. Er kan de bouwer dus niets verweten worden.

Electrabel heeft intussen ook een actieplan voor de heropstart van beide eenheden overhandigd aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Dat agentschap zal het dossier onderzoeken en vervolgens zijn advies overmaken aan de Belgische regering, die de uiteindelijke beslissing neemt.