• 10/07/2013

Biofarmaceutische trials op mensen door microdosering (+video)

Een consortium onder leiding van het Nederlandse TNO had onlangs een belangrijke primeur: de eerste menselijke trial van microdosering met een therapeutisch eiwit.

Trefwoorden: #Alloksys Life Sciences, #biopharmaceutica, #Centre for Human Drug Research, #microdosering, #TNO, #trials, #VUmc

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Het Nederlandse consortium, bestaande uit TNO, Alloksys Life Sciences, het Centre for Human Drug Research (CHDR) en het VUmc, heeft het eerste therapeutische eiwit bij vrijwilligers ingebracht.

Met microdosing kunnen biotechbedrijven nieuwe geneesmiddelen en behandelingen eerder op mensen testen, wat tijd en kosten bespaart.

Dankzij deze geslaagde trial is microdosering een kansrijke optie geworden voor farmaceutische ontwikkeling, zowel in technisch als ethisch opzicht.

Doordat er kleine doses worden toegediend (minder dan 100 microgram) ondervindt de proefpersoon geen fysieke gevolgen van het geneesmiddel.

Maar de niveaus zijn met microdosering nog wel genoeg om te kunnen worden gemeten met geavanceerde Accelerator Mass Spectrometry (AMS) van TNO, de enige van zijn soort in Europa.

Met de AMS kunnen tests op proefpersonen veel vroeger in het ontwikkelproces plaatsvinden. Dit creëert meerwaarde voor biotechbedrijven, omdat het risico op nieuwe investeringen wordt verminderd.

Het speciale consortium heeft voor de allereerste keer de microdosering van een therapeutisch eiwit bestudeerd. Het VUmc heeft het eiwit gelabeld om de analyse mogelijk te maken en het product geformuleerd, terwijl het CHDR het klinisch onderzoek heeft uitgevoerd.

Vanwege de lage dosering zijn er slechts kleinschalige productiefaciliteiten nodig. Daarnaast is er behoefte aan extreme analytische gevoeligheid, die beschikbaar is bij de AMS-faciliteit van TNO in Zeist.

Dankzij de gebundelde expertise van het consortium, heeft de eerste fase van het onderzoek de verwachtingen overtroffen. De volgende stap is het tonen van concentratie-lineariteit bij hogere doses door het incorporeren van een microdose.

Al met al is microdosering een aantrekkelijkere en kosteneffectievere optie, waarmee biotechbedrijven hun ontwikkelproces kunnen versnellen door eerder op mensen te testen en zo betere voorspellingen kunnen doen dan bij preklinische dierproeven.


(GL) (bron: TNO, foto: screenshot video)

Video: