Vakopleiding leerlingen op de helling door nieuw ontslagrecht?

De Koninklijke Metaalunie is bezorgd over de gevolgen van het nieuwe ontslagrecht voor leerlingen. Dit zou ertoe leiden dat werkgevers minder geneigd zijn BBL-leerlingen in dienst te nemen.

Trefwoorden: #arbeidsrecht, #BBL-leerlingen, #jeugdwerkloosheid, #Koninklijke Metaalunie, #ontslag, #ontslagregeling, #transitievergoeding, #werkplek leren

Lees verder

HR

( Foto: Endress+Hauser )

ENGINEERINGNET.NL - In het nieuwe ontslagstelsel moet de werkgever namelijk over de tijd dat de leerling in het bedrijf wordt opgeleid een “transitieboete” betalen als de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd.

In het nieuwe ontslagstelsel lijkt elke werknemer, die langer dan twee jaar in dienst is, het recht te krijgen op een transitievergoeding bij beëindiging van het dienstverband over de tijd dat hij bij de werkgever heeft gewerkt.

Deze zogenaamde transitievergoeding wordt door de werkgever ervaren als een transitieboete, met name wanneer hij (BBL)leerlingen wil gaan opleiden.

Nieuwe vakmensen worden in de praktijk opgeleid, doordat de werkgevers leerlingen in dienst nemen en werkervaring op laten doen. Vanuit de bedrijfstak Metaalbewerking wordt dit volop gestimuleerd.

Het komt dan ook vreemd over als de overheid feitelijk een boete zet op het aannemen van leerlingen, omdat de leerling een transitievergoeding opbouwt over zijn opleidingstijd.

De Metaalunie pleit ervoor dat voor contracten, waarvoor de ketenbepaling niet van toepassing is, ook de transitievergoeding buiten beeld blijft.

Het doel moet zijn om de jeugdwerkloosheid zoveel mogelijk aan te pakken door zoveel mogelijk nieuwe vakmensen op te leiden.

Belemmeringen om jongeren aan te nemen en een leerwerkplek te geven moeten dan ook worden vermeden.