Verslag WCM Summer School: ”Maintenance is méér dan techniek”

Deelnemer Glenn Ackermans, maintenance engineer bij Sabic, ziet vergrijzing als grootste uitdaging: "Boerenverstand dat moet groeien met de jaren lekt zo langzaamaan weg".

Trefwoorden: #nedtrain, #sabic, #summer school, #vergrijzing, #wcm, #world class maintenance

Lees verder

HR

( Foto: WCM / Jenne Hoekstra )

ENGINEERINGNET.NL - Een groep van young professionals heeft begin augustus 2015 het vijfdaagse programma van de vierde editie van de WCM Summer School gevolgd.

Voor de WCM-organisatie (World Class Manufacturing) is de Summer School in principe de laatste activiteit. Het Nederlandse instituut sloot zijn deuren in juli van dit jaar.

De inhoud van de zomercursus wordt samengesteld door hoogleraren van zeven Nederlandse universiteiten. Met 51 gedreven deelnemers bestempelt WCM de opleiding als 'zeer geslaagd'.

Glenn Ackermans, maintenance engineer bij Sabic: “Nederlandse installaties zijn over het algemeen vrij oud en moeten nog even mee. Innovatief onderhoud waarbij meerdere disciplines samenwerken is hierbij een must”.

Multidisciplinair karakter van maintenance
Ackermans geeft aan: “De eerste twee dagen dacht ik dat op de verkeerde plek zat. Er waren collega’s van diverse technische disciplines aanwezig, lang niet allemaal maintenance engineers".

"Maar toen ik vanaf de tweede dag met mijn groepje ging werken aan de bedrijfscasus van NedTrain (de centrale casus van deze editie, redactie) kwam ik erachter dat we eigenlijk allemaal dezelfde issues op het werk hadden en dat we allemaal een waardevolle bijdrage aan de oplossing konden leveren.”

De casus van NedTrain, onderhoudsbedrijf van treinstellen, ging over een ‘smooth introduction’ van nieuwe treinstellen.

NS is grootschalig bezig de bestaande vloot te moderniseren voor de reizigers. Zo wordt de komende jaren een deel van de dubbeldekkers volledig gemoderniseerd, is er een contract getekend voor 118 nieuwe Sprinters en loopt er op het moment ook een grote aanbesteding voor nieuwe Intercity’s.

Cock Liefting van NedTrain: “Wij willen alle nieuwe treinen soepel introduceren. Dus alle fasen van het traject tussen aankopen tot en met het afleveren en rijden van treinen moeten naadloos op elkaar zijn aangesloten. We noemen dat een smooth introduction. Kernvraag voor de deelnemers is: hoe bereik je een smooth introduction?”

Mix van maintainability, data-monitoring en communicatie
De groep van Ackermans wint de prijs voor de beste casusoplossing met een aanpak waarbij drie teams nodig zijn: een maintainability team, een data-monitoring team en een communicatieteam.

Alle drie evenredig van belang voor een smooth introduction van nieuwe treinen volgens Ackermans. “Bij de aanpak met deze drie teams zien wij drie belangrijke sleutelpunten: communicatie en opleiding, databeheer en de inzet en betrokkenheid van alle niveaus binnen een organisatie".

"Veel meer dus dan alleen de inzet van het juiste gereedschap en het op orde hebben van je reserveonderdelen. En dat maakt maintenance als vakgebied zo interessant, onderhoud is altijd een onderdeel van een groter geheel. Maar wel heel belangrijk, immers, een investering in een installatie die je niet kunt onderhouden, is een verloren investering.”

Ook Leo van Dongen van NedTrain sluit hierbij aan: “In meerdere casusoplossingen zie ik terugkomen dat maintenance niet alleen gaat over technologie maar zeker ook over processen, human factors en communicatie. De aangereikte oplossingen zijn voor ons dan ook zeer waardevol”.

Vergrijzing is grootste uitdaging
De 'young professional' Ackermans ziet vergrijzing als grootste uitdaging voor de maintenance-sector in de komende jaren.

En dan heeft hij het niet over het kennisniveau, “want het kennisniveau is op de huidige technische opleidingen goed voor elkaar als het gaat om onderhoud, maar ik bedoel de ervaring, het boerenverstand dat moet groeien met de jaren, dat lekt zo langzaamaan weg. Dit zie ik om me heen gebeuren".

"Binnen bedrijven is niet altijd meer ruimte om met een ‘oude rot uit het vak’ mee te lopen. Terwijl we daar als jongelingen ontzettend veel van kunnen leren.


OP DE FOTO
Prof. dr. Cees Witteveen, Universiteit Delft, geeft het vak Planning and Scheduling.