Eerste buikwand- en dunne darmtransplantatie in Europa

In het UMC Groningen Transplantatie Centrum is onlangs succesvol de eerste buikwandtransplantatie bij een patiënt uitgevoerd in combinatie met een dunne darmtransplantatie.

Trefwoorden: #buikwandtransplantatie, #darm​falen, #dunne darmtransplantatie, #kunstmatige voeding, #UMC Groningen Transplantatie Centrum

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - UMCG )

ENGINEERINGNET.NL - Patiënten die wegens darm?falen niet genoeg voeding via de darm kunnen opnemen, zijn afhankelijk van kunstmatige voeding via een infuus.

Behalve dat zij geen gewoon voedsel kunnen opnemen, zijn deze patiënten hierdoor ook vaak aan huis gebonden. Bovendien leidt de voedingslijn geregeld tot infecties en vergt deze dagelijks intensieve verzorging en strikte hygiëne.

Wanneer dit niet meer lukt of er levensbedreigende problemen ontstaan, is een dunne darmtransplantatie de enige resterende behandeloptie.

In Nederland zijn ongeveer 300 mensen langdurig afhankelijk van kunstmatige voeding. Circa twintig procent van deze patiënten ondergaat uiteindelijk een dunne darmtransplantatie, een procedure die alleen in het UMCG wordt uitgevoerd.

Bij deze patiënten is, vanwege de vele ingrepen die zij hebben ondergaan en buikwondproblemen, de buikwand aangetast. Hierdoor sluit deze niet (goed) meer en geeft deze onvoldoende bedekking van de darm als er een darmtransplantatie zou plaatsvinden.

Bestaande behandelingen als het oprekken van de huid, huidtransplantatie of gebruik van een biologisch of kunststof matje bieden dan lang niet altijd uitkomst.?

Een oplossing voor deze patiënten is om de dunne darmtransplantatie te combineren met een buikwandtransplantatie. Plastisch chirurgen van het UMCG werden op het idee van deze transplantatie gebracht door een plastisch chirurg uit Oxford, die deze ingenieuze transplantatie al eerder uitvoerde.

Om de buikwandtransplantatie ook succesvol te kunnen uitvoeren bij de patiënt in het UMCG is deze chirurg overgekomen naar Groningen om de buikwandtransplantatie met het team van transplantatie- en plastisch chirurgen van het UMCG te oefenen.

Toen voor de patiënt een geschikte donor beschikbaar kwam, hebben chirurgen van het UMCG de gecombineerde transplantatie bij de patiënt uitgevoerd. Hierbij was de specifieke, microchirurgische reconstructieve deskundigheid nodig van plastisch chirurgen om de vele fijne bloedvaatjes op elkaar aan te sluiten tijdens de transplantatie van de buikwand.?

De buikwandtransplantatie leidde ook tot een andere innovatieve mogelijkheid. De huid van de getransplanteerde buikwand fungeert als indicator voor afstoting van de buikwand en mogelijk ook van de dunne darm.

Bij de transplantatieprocedure zelf waren 19 zorgverleners direct betrokken. Plastisch chirurgen, buikchirurgen, maag-, darm- en leverartsen, anesthesiologen, medisch microbiologen, pathologen, diëtisten, transplantatieverpleegkundigen en transplantatie- en donatiecoördinatoren van het UMCG hebben nauw samengewerkt om deze bijzondere gecombineerde orgaantransplantatie uit te kunnen voeren en de patiënt na de operatie te laten herstellen. Daardoor zijn de transplantatieprocedure en de postoperatieve zorg goed verlopen.

Het UMCG is het enige ziekenhuis in Nederland dat dunne darmtransplantaties uitvoert. In 2001 werd in Groningen de eerste dunne darmtransplantatie bij een volwassene uitgevoerd en in 2008 voor het eerst bij een kind.

Sindsdien zijn in Nederland 14 dunne darmtransplantaties uitgevoerd bij 13 patiënten (waarvan 5 kinderen en 8 volwassenen).