• 24/09/2012
  • |     BB

Definitief rapport Tihange 2 'in loop van week'

Electrabel bevestigt dat de zowat 2.450 barstjes zich in het midden van het reactorvat bevinden. Verdere analyse meetgegevens op volumetrie, vorm, dubbeltellingen,... moet uitsluitsel geven.

Trefwoorden: #ndt, #rdm, #Tihange

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eenvandaag, NDT tijdens constructie een reactorvat bij RDM )

ENGINEERINGNET.BE -- Uit een tussentijds rapport van Electrabel over de ultrasone metingen op het reactorvat van Tihange 2, blijkt dat er inderdaad 'minder dan 2.450 foutindicaties' zijn vastgesteld.

Dat het om minder microbelletjes ging, was al bekend, maar Electrabel heeft nu officieel een tussentijds rapport bezorgd aan het het nucleaire controleorgaan FANC.

Het reactorvat van Tihange 2 is, net als dat van Doel 2, gebouwd door de intussen verdwenen firma Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Voor een uitstekende reportage over de constructie van het vat en de toegepaste kwaliteitscontroles: zie link onderaan.

Electrabel liet op 13 september al aan het FANC en zijn technisch filiaal Bel V weten dat het in het reactorvat van Tihange 2 'vergelijkbare indicaties' heeft gevonden als deze van Doel 3. Om de resultaten te consolideren, voerde de elektriciteitsproducent daarna bijkomende analyses uit.

Electrabel heeft op 21 september 2012 daarover een tussentijds rapport bezorgd aan het FANC. Daaruit blijkt dus dat er effectief 'minder dan 2.450 foutindicaties' zijn, maar verdere analyse van de meetgegevens - volumetrie, vorm, schrappen van dubbeltellingen,... - moet nog uitwijzen om hoeveel relevante microbelletjes het precies gaat.

Dat eindrapport wordt de volgende dagen verwacht. Vast staat dat de foutjes zich concentreren in het midden van de hoogte van het reactorvat.

De reactor van Tihange 2 ligt net als deze van Doel, stil voor revisie. De splijtstof van beide reactoren werd ontladen. Er is dus geen enkel gevaar voor de bevolking, de werknemers en het leefmilieu, stelt het FANC.

Uit een interview met de voormalige technische directeur van RDM, de Nederlandse constructeur van beide reactorvaten, stelt deze dat het hem zou verwonderen dat zijn medewerkers zoveel constructiefoutjes zouden gemist hebben: 'Ook destijds werden de vaten gecontroleerd, met echografie, conform alle geldende normen en procedures, én onder toezicht van de opdrachtgever'.


NUTTIGE LINK:
Doel & Tihange: oud technisch directeur van RDM is 'geïrriteerd' (+video)